Het peil van rivieren in Cumbria is sterk gestegen PA Images /Alamy

Op diverse plaatsen in Europa is overlast door noodweer. In het Verenigd Koninkrijk is er in het noordwesten van Engeland en het zuiden van Schotland veel regen gevallen. Op Sicilië in Italië is het al dagenlang slecht weer, de problemen daar zijn nog niet voorbij.

In het Engelse graafschap Cumbria viel in anderhalve dag tijd meer dan 30 centimeter neerslag. Dat is bijna twee keer zoveel als normaal in heel oktober. Het peil van rivieren is daardoor sterk gestegen en op veel plaatsen zijn wegen en huizen ondergelopen.

In meerdere gebieden zijn weeralarmen afgekondigd die tot middernacht lokale tijd van kracht blijven. De politie van Cumbria adviseert mensen alleen de weg op te gaan als het echt noodzakelijk is.

Ook het treinverkeer is verstoord. Veel treinen zijn uitgevallen en op trajecten waar nog wel wordt gereden, moeten machinisten hun snelheid aanpassen. Een vervoersmaatschappij die treinen laat rijden tussen Engeland en Schotland zegt dat mensen hun reis het best kunnen uitstellen.

Het slechte weer in Groot-Brittannië is nog niet voorbij, er wordt vandaag ook nog veel regen verwacht.

Er geldt een speciale waarschuwing voor hikers. In Cumbria ligt Scafell Pike, met 978 meter de hoogste top van Engeland. Mensen die de berg op gaan lopen de kans dat ze niet meer kunnen afdalen omdat het peil in de riviertjes zo snel stijgt, zegt een woordvoerder van de lokale autoriteiten tegen de BBC.

Ook op Sicilië heel veel regen

Helemaal in het zuiden van Europa zijn er ook op Sicilië nog steeds problemen door het slechte weer. Het heeft daar dagenlang veel geregend. Vooral de regio rond Catania, aan de oostkant van het Italiaanse eiland, is zwaar getroffen. Er zijn zeker twee doden gemeld.

De regenval is wel afgenomen, maar door harde wind wordt het water op overstroomde plekken opgestuwd. Er wordt ook onweer verwacht. Verspreid over een aantal dagen is er zo'n 60 centimeter regen gevallen. Veel scholen en niet-essentiële bedrijven blijven in ieder geval tot en met morgen dicht.

Door de overstromingen moest een ziekenhuis in Catania worden geëvacueerd. Veel huizen en bedrijven kwamen zonder stroom te zitten.

Dit zijn beelden van eerder deze week:

Straten in Sicilië onder water na hevige regenval

STER reclame