NOS NieuwsAangepast

RIVM: aantal positieve tests stijgt met 50 procent in week tijd

Bij het RIVM zijn de voorbije week bijna 39.000 positieve testen gemeld. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

In totaal gingen ruim 224.000 mensen naar de GGD-teststraten, 26.000 meer dan een week eerder. Ook het percentage van hen dat een positieve uitslag kreeg, ging omhoog: van 12 naar 15,3 procent.

Volgens het RIVM "lijkt de toename van het aantal positieve coronatesten samen te hangen met de versoepelingen van ruim vier weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect". Daarmee bedoelt het instituut dat in de herfst mensen meer binnen leven, dichter op elkaar en met minder ventilatie dan buiten.

Daarbij moet worden bedacht dat uit onderzoek van onder meer I&O Research blijkt dat met name ongevaccineerde mensen zich vaak niet laten testen, ook niet bij ziekte. Dat betekent dat de huidige cijfers waarschijnlijk een onderschatting zijn van het werkelijke aantal Nederlanders met een infectie.

Ook blijkt volgens het RIVM dat van iedere honderd mensen die besmet raakten afgelopen week er 48 gevaccineerd zijn:

'We weten dat het vaccin niet alle besmettingen voorkomt'

62 procent meer opnames in ziekenhuizen

Een nog betere indicatie van de stand van zaken geven daarom de ziekenhuiscijfers. Ook die vertonen een stijgende lijn: op dit moment liggen er 849 covidpatiënten in een ziekenhuis, van wie 192 op een IC-afdeling. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 38 en 26 procent vergeleken met de week ervoor.

De opnames op de verpleegafdelingen namen de afgelopen dagen met 62 procent toe, terwijl de opnames op de IC's met 24 procent omhoog gingen.

Het RIVM beklemtoont dat het aantal mensen dat de afgelopen drie weken met covid werd opgenomen op de intensive care nog altijd ongeveer de helft lager was dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij spelen de vaccinaties een cruciale rol: "Die beschermt voor 95 procent tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen een opname op de intensive care." Daar staat tegenover dat de IC's momenteel minder capaciteit hebben dan in 2020, onder meer vanwege personeelsuitval en in te halen zorg.

Het reproductiegetal was op 11 oktober 1,19. Dat betekent dat op dat moment gemiddeld 100 mensen met corona 119 anderen besmetten. Bij een 'R' van boven de 1 neemt de epidemie in kracht toe.

Minister De Jonge sloot de afgelopen dagen niet uit dat er nieuwe maatregelen komen om het tij te keren. Volgens het RIVM was van de mensen die de afgelopen weken positief werden getest 52 procent niet gevaccineerd of niet volledig. De Jonge gaf aan dat het kabinet maatregelen mogelijk gaat richten op die groep.

De Jonge zei dat hij met mogelijk nieuwe maatregelen voor lastige dilemma's staat:

De Jonge: staan voor lastige dilemma's

Het RIVM kreeg de afgelopen week 78 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei. Het gaat vooral om mensen van 80 jaar en ouder. Het aantal sterfgevallen ligt hoger dan in de twee voorgaande weken bij elkaar, toen er respectievelijk 48 en 24 sterfgevallen werden geregistreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl