
Waterschappen willen pfas bij de bron aanpakken, alle vergunningen opnieuw bekijken
Er moet dringend gekeken worden naar waar pfas-lozingen vandaan komen en de lozingen moeten stoppen. Dat zeggen onderzoekers van het kenniscentrum van waterschappen Stowa en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Zij concludeerden dat ook in het afvalwater concentraties pfas zitten: 10 tot 1000 nanogram per liter. Dat is veel minder dan andere verontreinigingen, zoals bijvoorbeeld medicijnresten, maar pfas heeft al bij zeer lage concentraties een hoog gezondheidsrisico.
In het onderzoek zijn bij acht rioolwaterzuiveringsinstallaties metingen gedaan. De onderzoekers verwachtten alleen hoge concentraties aan te treffen bij installaties die veel industriewater verwerken, maar ook installaties die bijna alleen huishoudelijk afvalwater zuiveren, leverden hoge concentraties op.
"Dit onderzoek toont weer aan dat pfas overal zit", zegt Michiel Jonker, milieutoxicoloog van de Universiteit Utrecht. "Pfas is gemaakt om overal aan te ontsnappen, qua zuivering slipt het overal doorheen. Je kunt het simpelweg niet verwijderen. Des te meer reden om de productie te stoppen."
"De oplossing zit aan de bron, niet aan de achterkant", vindt ook de Unie van Waterschappen. De unie vindt ook dat lozingsvergunningen die bedrijven nu hebben, kritisch bekeken moeten worden. Dat geldt ook voor nieuwe vergunningsaanvragen.
Verbod
Nederland wil een Europees verbod op pfas. Samen met vier andere landen zijn hier in juli stappen voor gezet. Het gaat om een verbod op alle schadelijke pfas, met een uitzondering voor enkele toepassingen. Dit initiatief moet in 2025 een verbod opleveren.
Rijkswaterstaat betaalt 238 miljoen euro in geschil over Afsluitdijk
Rijkswaterstaat had als sinds het begin van het project verkeerde informatie geleverd aan het consortium. Hierdoor moesten meerdere ontwerpen van het consortium aangepast worden.
- liveblog
Rusland: inname Marioepol een feit, laatste militairen Azovstal hebben zich overgegeven
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Burgemeester Halsema doet aangifte van bedreigingen over Ajaxhuldiging
De bedreigingen begonnen nadat de gemeente Amsterdam vorige week bekendmaakte dat de huldiging vanwege een tekort aan beveiligers niet in het centrum plaats kon vinden.