ANP

De 15-jarige jongen die vastzit voor de dood van een Poolse man, vorige week in de Haagse wijk Ypenburg, heeft de man niet met opzet voor de tram geduwd. Dat zegt de advocaat van de 18-jarige medeverdachte na berichtgeving van het AD. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt tegen de politie verklaard dat de man hen lastig viel.

Het slachtoffer, een 39-jarige Pool, kwam vorige week om het leven nadat hij op de tramrails was gevallen vlak voor een aankomende tram. Getuigen zeiden daarna dat de man door drie jongens was geduwd.

Volgens advocaat Hugo Bakker is het onzin dat de 15-jarige jongen de man moedwillig voor de tram heeft geduwd. Het slachtoffer zou dronken zijn geweest en zich hebben opgedrongen aan de 15-jarige jongen en zijn twee vrienden van 15 en 18.

Priemende vinger

Bakker zegt dat de man eerst een andere man zou hebben lastiggevallen en daarna achter de drie jongens aankwam. "Hij was in kennelijke staat en schreeuwde 'hoerenzoon' in het Pools naar de jongens. Mijn cliënt heeft een Pools maatje die ook weleens dit soort taalgebruik bezigt, dus mijn cliënt herkende dat woord."

De 15-jarige jongen zou volgens de advocaat een 'priemende vinger' van de man hebben weggeslagen, waardoor de man uit balans raakte en voor de tram op de rails belandde.

Het Openbaar Ministerie heeft volgens het AD bevestigd dat het slachtoffer de jongens meerdere keren heeft benaderd en dat het initiatief bij hem lag. Het OM heeft niets gezegd over het alcoholpromillage in het bloed van het slachtoffer.

Twee nachten in cel

Bakker vindt het belachelijk dat zijn cliënt en de 15-jarige vriend twee nachten in de cel hebben moeten zitten. Op dashcambeelden van een geparkeerde auto is volgens hem te zien dat die twee een eind verderop stonden. De twee worden alleen nog verdacht van een overtreding, namelijk 'het verlaten van een hulpbehoevende'. De andere 15-jarige wordt verdacht van doodslag.

STER reclame