Ombudsman Van Zutphen
NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: eigen minister nodig voor aardbevingsschade Groningen

De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen heeft een eigen bewindspersoon nodig in het nieuwe kabinet. Tot die conclusie komt Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen in het rapport Verscheurd Vertrouwen.

In zijn rapport spreekt Van Zutphen over een nationale crisis, die "een crisisorganisatie met doorzettingsmacht" behoeft. "Ik ben op zoek naar wat werkt. Er zijn nu te veel loketten, te veel mensen die beslissingen nemen die niet op elkaar aansluiten. Dan graag één iemand die knopen doorhakt", zegt Van Zutphen in het NOS Radio 1 Journaal.

Niemand heeft volgens hem nog behoefte aan nieuwe onderzoeken, nieuwe procedures of nieuwe spelregels. "De overheid verschuilt zich achter wetten en regels: Zijn de juiste stappen gezet? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Is de NAM ertussenuit? Maar al deze zaken doen er helemaal niet toe voor bewoners met schade aan hun huis."

De ombudsman concludeert dat er te weinig is gedaan met zijn eerdere aanbevelingen uit 2017. Zo wachten duizenden mensen nog op versterking van hun huizen of een compensatieregeling. Dat is volgens hem geen onwil, maar onmacht van de overheid.

Scheuren herstellen is belangrijk, maar reparatie van de mentale klappen vraagt haast meer aandacht dan de scheur.

Ombudsman Van Zutphen

Nu valt het schadeherstel nog onder Economische Zaken, terwijl Binnenlandse Zaken voor de versterkingsoperatie verantwoordelijk is. Daarnaast spelen gemeentes, provincies, de Nationaal Coördinator Groningen en meerdere overheidsinstanties een rol. "Vijf jaar geleden omschreef ik dat als een bestuurlijke spaghetti, die is alleen maar erger geworden," zegt Van Zutphen.

Voor gedupeerden moet het duidelijk zijn wie verantwoordelijk is, het moet geen puzzel zijn bij welk ministerie of loket ze moeten aankloppen voor welk probleem. "Dat kan je niet schelen als je in een beschadigd huis woont." Niemand in Groningen wordt, in zijn woorden, beter van een klassieke alwetende overheid.

Nummer 1

Wat je wilt, is dat Groningers weer zicht krijgen op een goede toekomst. In het NOS Radio 1 Journaal benadrukt de ombudsman dat het gaat om iemands huis, de veiligheid, de kinderen naar school, werk, een goed en mooier Groningen voor de mensen die daar wonen. "Dat is nummer 1 op het lijstje van zo'n bewindspersoon."

Van Zutphen zegt in dagblad Trouw dat hij hoopt dat op deze manier niet alleen de schade maar ook het vertrouwen kan worden hersteld, evenals psychologische schade. "Scheuren herstellen is belangrijk, maar reparatie van de mentale klappen vraagt haast meer aandacht dan de scheur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl