Getty Images

Max Verstappen heeft in de Formule 1 zijn achtste zege van het seizoen en zijn achttiende in totaal behaald. De 24-jarige Red Bull-coureur troefde in Austin in de Grand Prix van de Verenigde Staten Lewis Hamilton af en staat nu twaalf WK-punten voor op de Engelsman.

Verstappen zette dit jaar poleposition al vijf van de acht keer om in winst. Hij was ook nu prima weg, maar Hamilton nog iets beter. De zevenvoudig kampioen dook vlak voor de Nederlander de eerste bocht in. De beide kemphanen namen daarna al snel afstand van de rest van het veld.

Verstappen iets zuiniger

Verstappen volgde Hamilton gemakkelijk, leek iets zuiniger met zijn banden om te springen en zag Hamiltons auto op het hobbelige asfalt meer glijden en dribbelen.

Toch wisselde de Nederlander al na tien ronden naar de harde band. De 'undercut' (Hamilton stopte vier ronden later) had het beoogde effect: de Brit kwam met 6,5 seconden achterstand de pitstraat uit.

De titelhouder knabbelde per ronde iets van dat verschil af. Toen het gaatje nog 3 tellen was, zocht Verstappen in de dertigste ronde voor de tweede keer de pit op. Hamilton reed acht ronden langer door en had na zijn stop acht tellen achterstand.

Hamilton had vervolgens achttien ronden om dat gat op de versere banden te dichten. Verstappen toonde zich echter, niet voor het eerst, een bandenfluisteraar.

De Brit kreeg in de bloedstollende finale van de race de Red Bull in het vizier, maar kreeg geen kans meer om de trekker over te halen.

Statistieken Grand Prix van de Verenigde Staten

STER reclame