Max Verstappen Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft bij de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin een eerste slag geslagen. De rivaal van Lewis Hamilton in de strijd om de wereldtitel begint zondag van poleposition, nadat hij de snelste was geweest in de kwalificatie.

Het is voor de twaalfde keer dat Verstappen een grand prix van poleposition start en voor de negende keer dit seizoen.

De Limburger gaf toe dat hij en Red Bull dit weekend van ver hebben moeten komen. "We hebben de auto flink verbeterd na een moeizame vrijdag. Vrijdag was ik niet blij, toen was het gat echt enorm. Het hele team -ook op de fabriek- verdient daar een compliment voor", aldus Verstappen.

Hamilton heeft Pérez achter zich

Hamilton nestelde zich voor de race van zondag wel op de eerste startrij door met een relatief ruime achterstand de tweede kwalificatietijd te noteren op 0,209 van Verstappen. De derde tijd was voor Verstappens ploeggenoot Sergio Pérez (+0,224).

"Dit is een circuit waarop Mercedes altijd erg sterk is, dus ik ben een klein beetje verrast. Maar de race kan een ander verhaal worden", waakt Verstappen voor te veel optimisme.

Valtteri Bottas, de ploeggenoot van Hamilton, noteerde de vierde tijd, maar start bij de race vanwege een gridstraf op de negende plaats. Hij kreeg in zijn Mercedes voor de zesde keer dit seizoen een nieuwe verbrandingsmotor en dat kost de Fin een gridstraf van vijf posities.

De teleurstelling van de tweede plaats in de kwalificatie was merkbaar bij Hamilton. "Sorry jongens", zei hij over de boordradio. Even later toonde de Brit zich een sportief verliezer bij de nababbel op het circuit. "Ik heb alles gegeven. Red Bull was ongelooflijk snel. Ik heb alleen geen idee of zij sneller zijn geworden of wij trager."

"We hebben geprobeerd te auto beter af te stellen, maar dat was een uitdaging. Ik heb moeite met de auto, die is onrustig", zei de regerend wereldkampioen.

Lewis Hamilton in actie op het Circuit of the Americas EPA

Met nog zes races voor de boeg begint de spanning in de strijd om het wereldkampioenschap tussen Verstappen en Hamilton duidelijk toe te nemen.

Dat bleek niet alleen uit een plaagstoot in de vrije training, want ook de analisten duikelden de afgelopen dagen over elkaar heen of de Nederlander of de Brit de beste papieren heeft voor de wereldtitel.

Het verschil tussen de twee kemphanen in de WK-stand is momenteel zes punten in het voordeel voor leider Verstappen.

Hamilton won al vijf keer

Op het Circuit of the Americas was Hamilton al vijf keer de beste, al kwam zijn laatste overwinning op dit circuit in 2017 tot stand. Het beste resultaat voor Verstappen is een derde plaats in 2019.

Sebastian Vettel (Aston Martin), George Russell (Williams) en Fernando Alonso (Alpine) hebben dit weekend voor de vierde keer een motorwissel doorgevoerd en starten daardoor zondag in het achterveld.

De Grand Prix van de Verenigde Staten begint zondag om 21.00 uur.

Statistieken GP van Verenigde Staten - kwalificatie

STER reclame