Turkije gaat Nederlandse ambassadeur en collega's uitzetten na rel over opgesloten dissident
De Turkse president Erdogan heeft de minister van Buitenlandse Zaken opgedragen om tien ambassadeurs het land uit te zetten. Ook de Nederlandse vertegenwoordiger Marjanne de Kwaasteniet wordt getroffen door de zware diplomatieke sanctie.
"Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven om zo snel mogelijk af te handelen dat deze tien ambassadeurs tot persona non grata worden verklaard", liet Erdogan vandaag weten. "Ze zullen Turkije leren kennen en begrijpen. Als ze Turkije niet begrijpen, moeten ze vertrekken."
Kijk hier zelf naar wat Erdogan over de zaak zei:
De tien riepen afgelopen maandag in een verklaring de Turkse regering op om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten. De zakenman werd opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij protesten in 2013 in het Gezipark in Istanbul.
Op het matje
Behalve Nederland hebben onder meer de ambassades van de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk zich uitgesproken voor de vrijlating van Kavala. Eerder deze week had Turkije de ambassadeurs daarvoor al op het matje geroepen.
Nederland en de negen andere landen overleggen met elkaar over de situatie, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Erdogan had eerder al gezinspeeld op uitzetting van de diplomaten vanwege de verklaring. "Denken jullie Turkije zo de les te kunnen lezen? Wie denk je wel dat je bent?", had hij donderdag tegen journalisten gezegd.
Osman Kavala zit sinds 2017 vast voor zijn betrokkenheid bij de protesten tegen president Erdogan vier jaar eerder. Vorig jaar kwam daar, na een kortstondige vrijlating, een verdenking bij van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had de regering-Erdogan in 2019 al opgedragen Kavala vrij te laten, maar daaraan heeft de Turkse regering nooit gehoor gegeven. "In jullie landen worden bandieten, moordenaars en terroristen toch ook niet vrijgelaten?", reageerde Erdogan donderdag nog op de oproep.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er nog geen officieel bericht is dat Kwaasteniet het land moet verlaten. Kamerleden spreken ondertussen al schande van de zet en noemen het een zinloze escalatie.
De relatie tussen ons land en Turkije was de afgelopen jaren juist wat verbeterd na een diplomatieke rel over het uitzetten van de Turkse minister van Familiezaken in 2017. Beide landen weigerden elkaars ambassadeurs daarna de toegang, maar in 2018 was de diplomatieke relatie weer hersteld.