De schutter, Nikolas Cruz
NOS Nieuws

Dader bloedbad op school Florida bekent schuld in rechtbank

De man die in februari 2018 een bloedbad aanrichtte op een school in Florida heeft in de rechtbank schuld bekend. De nu 23-jarige Nikolas Cruz schoot in een aanval die zeven minuten duurde veertien leerlingen en drie werknemers dood op zijn oude school in Parkland vlakbij Fort Lauderdale. Hij verwondde zeventien anderen.

Op deze bekentenis van Cruz volgt het eigenlijke proces, waarvoor twaalf juryleden moeten worden geselecteerd. Gezien de ernst van de zaak is de verwachting dat de rechter daarvoor duizenden mensen laat doorlichten op hun geschiktheid.

Doodstraf of levenslang

De juryleden bepalen in het proces of Cruz de doodstraf krijgt of levenslang zonder kans op vrijlating. Het doel is in januari met de zittingen te beginnen.

Zie hier het gehele statement van Nikolas Cruz tijdens de rechtszaak, en de reacties van de ouders van de slachtoffers hierop:

Cruz richtte het bloedbad aan op 14 februari, Valentijnsdag. Hij schoot zijn slachtoffers neer in de gangen en de klaslokalen van de Marjorie Stoneman Douglas High School. Cruz was een jaar eerder van deze school gestuurd na een geschiedenis van bedreiging, intimidatie en gewelddadig gedrag.

De schietpartij op de school in Parkland was de aanleiding voor de March for our Lives beweging, waarin scholieren in heel de Verenigde Staten de straat opgingen om te pleiten voor strengere landelijke wapenwetten. Cruz had het wapen dat hij gebruikte, een halfautomatisch geweer AR-15, legaal gekocht in een erkende wapenhandel.

In de video hieronder zie je hoe Nikolas Cruz vlak na de massamoord werd verhoord:

Verhoor Parkland-schutter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl