EPA
NOS Nieuws

Plastic in de oceaan binnenkort mogelijk vanuit de ruimte te zien

Onderzoekers van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) zijn bezig met een experiment waaruit moet blijken of het mogelijk is om door middel van satellieten vanuit de ruimte plastic te detecteren in de oceaan. Bij het technologisch instituut Deltares in Delft bootsen ze de situatie na met stukjes plastic in een 'zwembad' waarin golven gecreëerd kunnen worden.

Hoofdonderzoeker Peter de Maagt: "Door middel van dit experiment proberen we te kijken of het überhaupt mogelijk is om plastic vanuit de ruimte te detecteren en welke technologieën hiervoor nodig zijn."

Teams vanuit heel Europa, waaronder één van de TU Delft, testen verschillende instrumenten om dit in de toekomst mogelijk te maken. "Je moet denken aan camera's, radars en gps-signalen, die we langs het 'zwembad' en op het plafond plaatsen, gericht op het plastic in het water. Hiermee kan je dan allerlei data verzamelen."

Zo ziet het testen eruit:

Plastic opsporen met een satelliet? Of dat kan onderzoeken ze in Delft

En het gaat om veel data. Want volgens de Plastic Soup Foundation, een milieuorganisatie die zich bezighoudt met het stoppen van plastic vervuiling wereldwijd, stroomt er elk jaar tussen de vijf en dertien miljoen ton plastic de oceanen in.

De Maagt geeft aan dat het de bedoeling is dat de data uiteindelijk door iedereen opgevraagd kunnen worden. "Een ministerie kan bijvoorbeeld met onze data zien waar het plasticprobleem ligt en door jarenlang deze informatie te verzamelen het probleem bij de kern aanpakken, waardoor er dus minder plastic in het water terechtkomt."

Het onderzoek is bijna afgerond. In januari en februari vinden de laatste metingen plaats, waaruit moet blijken of het experiment succesvol is en welke instrumenten er gebruikt kunnen worden bij het bestrijden van plastic in de oceaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl