NOS Nieuws

Ouder dan 60 en niet gevaccineerd? Dan moet je thuisblijven in Moskou

Het gemeentebestuur van Moskou stelt nieuwe, strenge maatregelen in om de snelle toename van het aantal coronabesmettingen te stoppen. De hoofdstad telt het hoogste aantal nieuwe besmettingen van het land, terwijl er nauwelijks maatregelen van kracht zijn. Dat gaat nu veranderen.

Voor niet-gevaccineerde 60-plussers geldt dat ze de komende vier maanden verplicht thuis moeten blijven. De regel geldt dus niet voor mensen die zijn gevaccineerd en ook niet voor mensen die het virus hebben gehad en zijn hersteld. Ook moeten bedrijven minstens 30 procent van hun personeel thuis laten werken. De maatregelen gaan in op 25 oktober.

"Het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt met een ernstige vorm van corona neemt elke dag toe", zegt burgemeester Sergej Sobjanin in een verklaring. "Het meest alarmerend is de situatie van de ouderen." Volgens Sobjanin is 60 procent van de patiënten boven de 60 jaar. Van de doden is 86 procent ouder dan 60.

Situatie in Rusland verslechtert

In heel Rusland gaat het de verkeerde kant op met het virus: vandaag werd het hoogste aantal doden op een dag geteld sinds het begin van de pandemie: 1015. Het officiële aantal doden kwam daarmee op 225.325, maar het Russische statistiekbureau gaat uit van meer dan 400.000 doden.

In dit ziekenhuis in Rusland moeten patiënten op de gang worden behandeld, en ook op straat in Moskou maken mensen zich zorgen over het virus:

'Het raakt de longen en wurgt ze'

Rusland zei in augustus vorig jaar dat het als eerste land ter wereld een werkend coronavaccin had goedgekeurd: Spoetnik V, vernoemd naar de eerste satelliet ooit die de Sovjet-Unie lanceerde op 4 oktober 1957.

Maar de vaccinatiegraad van de Russische bevolking blijft achter: volgens de regering zijn nu zo'n 45 miljoen Russen, 32 procent van de bevolking, volledig gevaccineerd.

De Russische regering is voorlopig niet voor een nationale lockdown, maar wil wel dat tussen 30 oktober en 7 november, een week waarin twee nationale feestdagen vallen, het werk wordt neergelegd om zo besmettingen tegen te gaan. Rusland heeft eerder een soortgelijke maatregel ingevoerd.

Ook wil de regering dat alleen mensen met een coronatoegangsbewijs mogen deelnemen aan sommige publieke evenementen en openbare gebouwen mogen bezoeken.

De regering herhaalde het belang van vaccinaties en laat verdere maatregelen aan de besturen van de 85 regio's. Veel regio's zijn van plan om cafés, musea en andere publieke ruimten open te houden voor mensen die zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of zijn hersteld van het virus.

In Sint-Petersburg, de tweede stad van het land, moeten mensen die evenementen en sportwedstrijden bezoeken vanaf 1 november een QR-code tonen. Vanaf 15 november gaat die regel ook gelden voor onder meer bioscopen, musea en theaters. En vanaf 1 december is de code verplicht in restaurants en cafés.

Nieuwsuur maakte vorige week deze reportage over de coronacrisis in Rusland:

Veel Russen wantrouwen coronavaccin: record aantal doden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl