Een coronapatiënt op de IC-afdeling
NOS Nieuws

Spreiding coronapatiënten weer nodig door toegenomen druk op ziekenhuizen

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begint morgen weer met het verspreiden van coronapatiënten over zorgregio's. Dat heeft het LCPS bevestigd.

Het LCPS was vorige week juist gestopt met het spreiden van coronapatiënten, omdat het niet meer nodig leek. Maar bepaalde ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten in hun regio nu al niet meer aan. Dat "valt tegen", aldus Ina Kuper, vicevoorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Volgens Kuper neemt het aantal positieve besmettingen en coronapatiënten met name snel toe in de zorgregio's Zwolle, Oost en in de grote steden.

"We willen dat de toegang tot de zorg in alle regio's gelijk is," zegt ze. "En dat betekent dat er weer patiënten gespreid gaan worden."

Ziekenhuizen in de Biblebelt

Eerder vandaag deden ziekenhuizen in Ede en Tiel een oproep om de landelijke spreiding van coronapatiënten te hervatten. Daar is het druk, doordat die ziekenhuizen in de Biblebelt liggen. Daar wonen naar verhouding veel mensen die zich om religieuze redenen niet laten vaccineren.

Wegens de hoge ziekenhuisbezetting, heeft het ziekenhuis in Ede de afgelopen week al patiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen in Nijmegen, Arnhem en Doetinchem.

Het LCPS kreeg de afgelopen week meer verzoeken om patiënten naar andere zorgregio's te verplaatsen, aldus het coördinatiecentrum.

Stijging coronapatiënten

Het totaal aantal patiënten dat door het coronavirus in het ziekenhuis terecht komt, neemt toe. De afgelopen week werden buiten de IC 415 patiënten opgenomen met het coronavirus, meldde het LCPS eerder. Een week daarvoor waren dat er nog 335, een stijging van 24 procent. Ook op de IC steeg het aantal opnames: 98 tegen 66 een week eerder. Het LCPS verwacht dat deze cijfers voorlopig niet zullen dalen.

Kuper verwacht dat er in de loop van volgende week in totaal zo'n 600 coronapatiënten in de ziekenhuizen belanden, van wie 150 op de IC. Die cijfers werden deze week al bereikt: er liggen nu 617 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 152 op de IC. Over een aantal weken kan het totale aantal mogelijk toenemen tot 800 coronapatiënten, aldus Kuper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl