Een speciale vaccinatiebus in Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Aantal positieve tests blijft stijgen, maar RIVM niet erg ongerust

Het aantal positieve tests is de afgelopen week met 44,4 procent gestegen, blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Afgelopen week werden 25.750 positieve tests geregistreerd, tegen 17.850 een week eerder. Vorige week steeg het aantal met 48 procent.

Het aantal afgenomen tests steeg ook, maar het aantal positieve tests steeg harder. Dat duidt erop dat het virus zich waarschijnlijk weer breder verspreidt.

"Een stijging is nooit geruststellend, maar het is wel een stijging die we hadden verwacht", zegt Aura Timen van het RIVM. "We zien aan de ene kant dat we in de herfst zitten, en dat zijn maanden die in het voordeel werken van luchtwegvirussen. En we hebben versoepelingen gehad. Die hebben geleid tot meer contacten tussen mensen. Dat was te verwachten."

Extra maatregelen niet nodig

Timen ziet geen reden om in sommige gebieden waar het aantal besmettingen hoog is aanvullende maatregelen te nemen. In alle regio's en in alle leeftijdsgroepen stijgt het aantal besmettingen, maar in de regio's IJsselland, Zuid-Holland-Zuid, Gelderland-Midden en Limburg-Noord is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners het grootst.

"Dat zijn deels regio's in de zogenoemde Biblebelt, waar de vaccinatiegraad veel lager is dan de rest van het land", zegt Timen, die benadrukt "hoe belangrijk het is dat de vaccinatiegraad overal omhoog gaat".

"Vaccinatie beschermt uitstekend tegen opname in het ziekenhuis", zegt ze. "Het aantal coronagevallen loopt op, maar de stijging in de zorg loopt achter op het aantal besmettingen. Dat betekent dat de bescherming van gevaccineerde personen zijn werk doet."

Ondanks de hoge vaccinatiegraad neemt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ook toe: de afgelopen week werden buiten de IC 415 patiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Een week eerder waren dat er nog 335, een stijging van 24 procent. Ook op de IC steeg het aantal opnames, namelijk 98 tegen 66 een week eerder.

Het zogeheten reproductiegetal, dat het RIVM berekent om aan te geven hoe het virus zich gedraagt, is licht gestegen naar 1.2. Dat is de waarde van 4 oktober; het getal wordt altijd achteraf berekend. Een 'R'-getal van 1.2 betekent dat 100 besmette Nederlanders samen 120 anderen besmetten met corona, en het virus zich dus verder verspreidt. Alleen met een R onder de 1 neemt de verspreiding af.

Afgelopen week verloren 41 mensen het leven als gevolg van een bevestigde coronabesmetting, tegen 25 een week eerder. Met gemiddeld 6 overledenen per dag is het aantal doden wel een stuk lager dan een halfjaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl