'Ramp met mazzel voorkomen in Goffert'

Supportersrellen, kwetsende spreekkoren, bier op het veld, snoeiharde tackles en het instorten van een tribune. De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse zondag in Nijmegen (0-1) kende meerdere dieptepunten. Bij het instorten van de tribune mocht van geluk worden gesproken. Een container onder de tribune voorkwam erger.

"Een ramp is door mazzel voorkomen", zegt Arno Vermeulen in Studio Voetbal. "Er hadden doden kunnen vallen. We hebben in Nederland meer van dit soort incidenten gehad. In Alkmaar ook. Bij meer stadions is onderhoud achterstallig."

"Supergevaarlijk dat dit in Nederland gebeurt. Dat mag niet. Het stadion in Nijmegen is 22 jaar geleden gerenoveerd. De controle van stadions moet veranderen. Er moeten ontzettende alarmbellen gaan rinkelen."

Algemeen NEC-directeur Wilco van Schaik praat van afstand mee. "Het stadion wordt elk jaar gekeurd en in januari hebben we die weer doorstaan", zegt hij. "We moeten eerst onderzoeken wie er verantwoordelijk is. Het is te vroeg om te wijzen. Eerst alle rapporten en keuringen zien."

'Schande dat we in Nederland zo voetbal moeten spelen'

Vermeulen stelt dat de Gelderse derby vanwege alle ongeregeldheden voortaan maar zonder uitfans moet worden gespeeld.

Van Schaik deelt die mening: "Dat is de enige conclusie die je kan trekken als je het zo uit de hand laat lopen. Het is een schande dat we in Nederland zo voetbal moeten spelen. Dit hoort niet. Dan moeten de goeden maar weer onder de kwaden lijden."

NEC-directeur: 'Gelderse derby zonder uitpubliek? Enige conclusie die je kan trekken' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Uitgerekend in een weekend waarin alle wedstrijden in Nederland in het betaalde voetbal in het teken stonden van LHBTI+ acceptatie klonken er homo-onvriendelijke liederen in de Goffert. "We moeten hier als clubs een scherpe lijn trekken", stelt Van Schaik.

En ook in Nijmegen werd er zoals vaker dit seizoen op diverse Europese velden met bier gegooid. "We moeten iets gaan doen", zegt Pierre van Hooijdonk. "Het loopt de spuigaten uit. Het moet ergens stoppen. De KNVB en clubs zijn ook verplicht de supporters op te voeden."

Marcel van Roosmalen geeft hieronder in de rubriek Korte Corner op geheel eigen wijze zijn mening over de bewogen Gelderse derby. Kijk verder ook naar de andere vaste rubrieken, Eindsignaal en Eredivisieweekend in vogelvlucht, en naar wat Theo Janssen denkt over Ajax-Borussia Dortmund en de situatie van Mohamed Ihattaren bij Sampdoria.

STER reclame