De naam en woonplaats onder de uitspraak zijn inmiddels verwijderd
NOS NieuwsAangepast

'Groningen en Drenthe gebruikten nepreviews om fietsroute te promoten'

De provincies Groningen en Drenthe hebben gebruik gemaakt van neprecensies om snelle fietsroutes te promoten. Dat zegt de lokale nieuwssite Sikkom na eigen onderzoek. Volgens de site lijkt het erop dat de positieve recensies geschreven zijn door mensen die gebruik hadden gemaakt van de fietsroutes, maar blijken de 'recensenten' voor een modellenbureau te werken.

De reviews zijn te vinden op een website met zogenoemde doorfietsroutes in de Regio Groningen-Assen, een samenwerkingsverband van onder meer de provincies Groningen en Drenthe. Op de site zijn mensen positief te spreken over de fietsroutes.

'Cisca' is eigenlijk Janneke

Bij de uitspraken staan foto's van fietsers met naam en woonplaats. Een van de uitspraken op de site zou zijn gedaan door Cisca de Groot uit Ten Boer. Maar volgens Sikkom blijkt deze vrouw in werkelijkheid Janneke te heten en is ze aangesloten bij een commercieel modellenbureau. Dat geldt ook voor de andere mensen op de site. De namen en woonplaatsen op de website zijn inmiddels verwijderd.

Een woordvoerder van de provincie Groningen laat aan de NOS weten dat de recensies waren uitbesteed aan een extern bureau. "We zijn er later achter gekomen dat het modellen waren, dat kan natuurlijk niet. Wat niet klopt, hebben we ook weggehaald." Of de uitspraken verzonnen zijn en waarom de echte namen er uiteindelijk niet bij zijn gezet, is nog onduidelijk. De woordvoerder zegt dat na het weekend uit te zullen zoeken.

Een woordvoerder van de provincie Drenthe laat aan RTV Drenthe weten dat de provincie eerst wil onderzoeken wat er mis is gegaan, voordat hij komt met een reactie.

Nepreviews worden verboden

Eerder deze week werd bekend dat het kabinet heeft besloten om nepreviews te verbieden. Het is nu vaak moeilijk na te gaan hoe de reviews tot stand zijn gekomen die gebruikers van een webwinkel te zien krijgen. Volgens een wetsvoorstel ingediend door de demissionaire ministers Blok en Dekker moet de handelaar zich er voortaan van verzekeren of de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product hebben gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl