AFP
NOS Nieuws

VS gaat nabestaanden drone-aanval Afghanistan schadevergoeding betalen

De Verenigde Staten gaan nabestaanden van de slachtoffers van de drone-aanval in Kabul een schadevergoeding betalen. Bij de aanval in augustus kwamen tien onschuldige burgers om. Het is niet bekend hoe hoog het bedrag zal zijn.

De slachtoffers zijn een hulpverlener en negen van zijn familieleden, onder wie zeven kinderen. Het ministerie van Defensie zegt dat het gaat helpen nabestaanden die dat willen naar de VS te halen.

Generaal McKenzie van het Amerikaanse leger noemde de aanval eerder een "tragische vergissing" en bood zijn excuses aan. De nabestaanden aanvaardden de excuses niet, en eisten geld en gerechtigheid. Een van de nabestaanden eiste dat de VS de verantwoordelijken opspoort en bestraft.

Water, geen explosieven

De aanval gebeurde een paar dagen voordat de VS zich terugtrok uit Afghanistan, kort na een bloedige aanslag van terreurorganisatie IS-K op de luchthaven van Kabul.

De Amerikanen zagen de hulpverlener, de 43-jarige Zemari Ahmadi, als een IS-lid. Een Amerikaanse drone volgde hem. Toen hij op een binnenplaats jerrycans in een auto laadde werd aangenomen dat hij explosieven vervoerde, en werd hij gedood. Later bleek dat hij een jerrycan met water in zijn auto had gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl