De lopers passeren het Rijksmuseum tijdens de laatste editie van de marathon van Amsterdam in 2019
NOS Sport

Marathonweek in Nederland: wie zijn de blikvangers in Amsterdam en Rotterdam?

Berlijn, Londen, Chicago, Boston, New York... De grote stadsmarathons volgen elkaar dit najaar in rap tempo op. Momenteel zijn de ogen van de atletiekwereld gericht op Nederland, met zondag de marathon van Amsterdam en volgende week die van Rotterdam.

Omdat het evenement in Rotterdam vanwege de coronacrisis werd uitgesteld tot het najaar, volgen beide marathons elkaar zo snel op. Wat kunnen we verwachten van de grootste marathons van Nederland?

Welke atleten verschijnen er aan de start?

Om te beginnen is de marathon van Amsterdam ook het Nederlands kampioenschap. Daarom doen er veel Nederlandse toppers mee. Bij de vrouwen starten titelverdediger Bo Ummels en Ruth van der Meijden. Bij de mannen strijden Khalid Choukoud, Michel Butter, Björn Koreman en Frank Futselaar om de nationale titel.

Ook het internationale deelnemersveld is sterk. Zo gaan topatleten Tamirat Tola, Leul Gebresilase, Laban Korir en Jonathan Korir voor een verbetering van het parcoursrecord (2.04.06), dat in 2018 werd gelopen door Lawrence Cherono. Amsterdam werd daardoor de 'snelste' marathon van Nederland.

In Rotterdam zijn de meeste ogen gericht op titelverdediger Marius Kipserem en Bashir Abdi, die bij de olympische marathon van Tokio een bronzen medaille won. De Keniaanse topatletes Bornes Kitur en Stella Barsosio moeten voor snelle tijden zorgen bij de vrouwen.

Op welke (top)tijden kunnen we rekenen?

Waar de internationale favorieten zich in Amsterdam richten op het parcoursrecord, kijken de vaderlandse toppers naar de limieten voor het EK (2.12.30) en WK (2.10.00) van volgend jaar. Choukoud is de enige Nederlandse deelnemer die al aan beide limieten heeft voldaan. Hij gaat voor een persoonlijk record.

Bekijk hieronder een reportage voorafgaand aan de marathon van Amsterdam. De Nederlandse topatleten Choukoud, Butter, Koreman en Futselaar blikken vooruit op hun strijd om de nationale titel.

Favorieten voor NK-goud aan elkaar gewaagd: 'Dat maakt de strijd mooi'

Voorafgaand aan de marathon van Rotterdam heeft de Keniaan Kipserem aangekondigd dat hij sneller wil lopen dan 2.04.11, de tijd waarin hij de laatste editie op zijn naam schreef. De Belg Abdi doet in de Maasstad een poging om het Europese record (2.04.16) te verbreken.

Waarom is Nageeye er niet?

De Nederlander Abdi Nageeye pakte deze zomer een sensationele zilveren medaille bij de olympische marathon, maar in Amsterdam en Rotterdam staat hij niet aan de start. Hoe zit dat?

Nageeye geeft de voorkeur aan de marathon van New York, die op 7 november wordt gehouden. Hij is in de 'Big Apple' een van de blikvangers van het startveld, met verder onder anderen de Ethiopische grootheid Kenenisa Bekele.

Voor Nageeye, die in 2017 en 2019 in Amsterdam Nederlands kampioen werd, wordt het zijn eerste marathon sinds hij bij de Spelen tweede werd. Hij heeft met zijn 2.09.58 van de Olympische Spelen al wel voldaan aan de limiet voor het EK en WK.

 • NOS/AFP
  Een marathon aan marathons
 • NOS/AFP
  Een marathon aan marathons
 • NOS/AFP
  Een marathon aan marathons
 • NOS/Erik van Leeuwen/ANP
  Een marathon aan marathons
 • NOS/AFP
  Een marathon aan marathons

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl