Benson Kipruto en Diana Kipyogei
NOS Sport

Kenianen domineren 125ste marathon van Boston, maar toptijden blijven uit

Benson Kipruto heeft de 125ste editie van de marathon van Boston gewonnen. De Keniaan kwam met vrijwel de hele race tegenwind solo over de meet na 2.09.51.

Kipruto, die in mei al de marathon van Praag won, deed voor de tweede keer mee in Boston. In 2019 kwam hij niet verder dan de tiende plek. Nu had hij in de laatste kilometers een overtuigende versnelling waarmee hij snel uit zicht verdween.

Tot die tijd was de hoofdrol voor een relatief onbekende Amerikaan. Vanuit de start demarreerde brutaal CJ Albertson. Op zijn 28ste verjaardag lukte het hem, al lachend en zwaaiend, ruim anderhalf uur vooruit te blijven, totdat hij op Heartbreak Hill werd achterhaald.

De Ethiopiër Jemal Yimer eindigde als derde op 47 seconden achter Kipruto.

Bij de vrouwen was er een volledig Keniaans podium. Diana Kipyogei (2.24.45) hield op de finish 24 seconden over op landgenote Edna Kiplagat, de winnares van 2017, en 35 seconden op nummer drie Mary Ngugi.

Het is voor de achtste keer sinds 2000 dat er in de marathon van Boston een Keniaanse dubbelslag is.

Normaal gesproken op Patriot's Day

Vanwege de coronapandemie werd de marathon naar 11 oktober verplaatst. De wedstrijd vindt normaal gesproken op de derde maandag van april plaats, tijdens Patriot's Day.

Dat is een feestdag in de staten Massachusetts, Maine en Wisconsin ter nagedachtenis aan het begon van de onafhankelijkheidsoorlog op 19 april 1775.

Boston behoort met Tokio, Londen, Berlijn, New York en Chicago, dat zondag werd afgewerkt, tot de zes meest prestigieuze marathons ter wereld (beter bekend als de World Majors). Alleen New York (7 november) staat dit kalenderjaar nog op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl