Raphinha en Neymar vieren een doelpunt tegen Uruguay

Neymar en Raphinha schitteren bij Brazilië, nipte zege voor Argentinië

In de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep voor het WK voetbal van 2022 hebben koploper Brazilië en Argentinië beide hun wedstrijden gewonnen. Brazilië won thuis met 4-1 van Uruguay en Argentinië boekte een nipte overwinning op Peru: 1-0.

Neymar nam de openingstreffer voor zijn rekening door de Uruguyaanse doelman Fernando Muslera te omspelen en zette Brazilië na tien minuten voetballen al op voorsprong. Ook bij het tweede doelpunt was de aanvaller van Paris Saint-Germain betrokken.

Zijn schot kaatste terug via Muslera, waarna Raphinha profiteerde en zijn eerste doelpunt voor het nationale team maakte. De aanvaller van Leeds United, die net als Antony vorige week debuteerde in het Braziliaanse elftal, was ook verantwoordelijk voor de 3-0. Opnieuw kwam de assist van Neymar na een prachtige Braziliaanse tegenaanval.

Luis Suárez deed een kwartier voor tijd nog wat terug namens Uruguay (3-1) met een rake vrije trap. Met invaller Antony inmiddels op het veld zorgde Gabriel Barbosa, na opnieuw een voorzet van Neymar, met een kopbal in de slotfase voor 4-1.

"Deze wedstrijd kon niet mooier voor mij", vertelde Raphinha na afloop. "Dit was een kinderdroom die is uitgekomen. Het was geweldig om te scoren. Deze avond zal ik niet snel meer vergeten."

Brazilië en Argentinië zo goed als zeker van WK

Door de overwinning blijft Brazilië koploper in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep met 31 punten uit 11 wedstrijden. Uruguay zakte naar de vijfde plaats (16 punten uit 12 wedstrijden). De nummers één tot en met vier plaatsen zich rechtstreeks voor het WK in Qatar, de nummer vijf speelt een intercontinentale play-off.

Argentinië staat tweede in de poule, met 25 punten uit 11 wedstrijden, na een nipte en niet zo'n indrukwekkende 1-0 overwinning op Peru. Cristian Romero leek de score te openen, maar de videoscheidsrechter constateerde dat de verdediger van Tottenham Hotspur buitenspel stond.

Lautaro Martínez viert zijn doelpunt tegen Peru

Lautaro Martínez was vlak voor rust verantwoordelijk voor de 1-0 na een mooie voorzet van Nahuel Molina. Peru had op gelijke hoogte kunnen komen toen de ploeg een strafschop kreeg na een overtreding op Jefferson Farfan in de tweede helft. Yoshimar Yotún raakte de lat.

Ajacieden Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez kwamen niet in actie voor de tweevoudig wereldkampioen.