De Zuid-Koreaanse serie Squid Game is razend populair op Netflix
NOS NieuwsAangepast

Netflix gaf Squid Game leeftijdskwalificatie van 12 jaar

Nederlandse kijkers van de hitserie Squid Game hebben bij de start van de serie op Netflix in september de leeftijdsclassificatie van 12 jaar en ouder te zien gekregen. Later heeft Netflix dit aangepast naar 16 jaar en ouder, schrijft NRC.

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), dat onder meer verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer, heeft aan NRC bevestigd dat Netflix dat leeftijdsgrens in eerste instantie op 12 jaar had staan. Diensten als Netflix zijn wel zelf verantwoordelijk voor het tonen van de juiste leeftijdskwalificatie.

Netflix liet in een reactie aan NRC weten dat de richtlijnen van Kijkwijzer te hebben gevolgd en dit later zelf te hebben gecorrigeerd. Hoe lang de onjuiste classificatie te zien is geweest, is onbekend. Ook is niet duidelijk hoe het kon dat de zeer gewelddadige serie aanvankelijk geschikt werd geacht vanaf 12 jaar.

Kinderen kijken massaal Squid Game

In de Zuid-Koreaanse serie spelen honderden volwassen die in diepe schulden zitten een dodelijk spel om een enorm geldbedrag te winnen. In een kleurrijke omgeving spelen de deelnemers kinderspelletjes tegen elkaar, zoals Annemaria koekoek en touwtrekken. Wie af gaat bij een spel of niet op tijd klaar is, wordt bruut afgemaakt.

Squid Game staat in negentig landen bovenaan de lijst van best bekeken series. Netflix meldde vandaag op Twitter dat de serie met 111 miljoen kijkers in zeventien dagen het beste debuut ooit beleeft voor een serie op het platform. Het is ook de eerste serie die in het debuutseizoen meer dan 100 miljoen kijkers trekt.

Ook op sociale media zoals TikTok is Squid Game een ware hit. De serie bereikt daardoor ook massaal jonge kinderen, wat tot zorgen leidde bij ouders en docenten.

Kinderen op de basisschool zouden de spelletjes van de serie naspelen, waarna de verliezers worden geslagen, schreef een Belgische school aan ouders. Ook in Engeland werden ouders opgeroepen om hun kinderen niet naar de serie te laten kijken.

Ook al is Squid Game niet geschikt voor jonge kijkers, veel basisschoolkinderen hebben de hitserie toch gezien, bleek op deze school:

Hitserie Squid Game is (niet voor niets) 16+, maar deze kinderen kijken toch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl