Broekers-Knol: asielpiek is tijdelijk, in november 3000 opvangplekken erbij
Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol verwacht dat er in november drieduizend extra plekken zijn in de asielopvang. Dat moet voldoende zijn zodat mensen daarna niet meer op stretchers en stoelen hoeven te slapen. Ze specificeerde niet waar de nieuwe plekken worden gecreëerd.
Volgens de staatssecretaris komen er meer asielzoekers binnen dan verwacht. "We zitten nu met een piek", zegt Broekers. "Ik noem het geen asielcrisis."
Broekers werd naar de Tweede Kamer geroepen om vragen te beantwoorden over de toegenomen asielstroom. Op dit moment zitten er 31.500 mensen in de asielopvang, van wie er 11.000 een verblijfsvergunning hebben. Die stromen door het woningtekort niet door naar een reguliere woning, terwijl er wel steeds meer mensen in de opvang bijkomen.
Partijleider Eerdmans van JA21 denkt niet dat het om een tijdelijke piek gaat. Hij vindt wel dat er sprake is van een asielcrisis. "Het lijkt op de situatie van 2015", zegt hij. "Toen de Duitse bondskanselier Merkel zei 'wir schaffen das', het gaat ons lukken. Maar premier Rutte zei: dat nooit meer." Eerdmans is het daarmee eens en wil strengere grenscontroles.
Ik deel de sombere blik van de heer Eerdmans niet
"Het aantal mensen dat weer vertrekt uit Nederland is veel lager dan het aantal dat binnenkomt", zegt Eerdmans. Broekers erkent dat dat klopt, maar dat er hard wordt gewerkt aan de huisvesting van statushouders en het uitzetten van mensen die geen recht hebben op een verblijfsstatus. "Ik deel de sombere blik van de heer Eerdmans niet", zegt zij.
In de Tweede Kamer is kritiek te horen op het gebrek aan opvang enerzijds en de grotere instroom anderzijds. SP en Denk zeggen dat het opvangbeleid faalt. JA21 en de PVV vinden dat het toelatingsbeleid faalt. De PVV vindt dat helemaal niemand Nederland binnen zou mogen.
Er komen nog steeds mensen binnen uit veilige landen zoals Marokko. Wat kunnen we daaraan doen?
SGP-leider Van der Staaij vindt dat Nederland mensen die vluchten voor oorlog en vervolging "fatsoenlijk" moet opvangen. "Maar er komen nog steeds mensen binnen uit veilige landen zoals Marokko", zegt Van der Staaij. "Wat kunnen we daar aan doen?"
Broekers vindt dat iedereen die zich meldt hetzelfde moet worden behandeld. "We hebben ook eens iemand uit Amerika in de asielprocedure gehad." Zij blijft erbij dat Nederland niet ineens de deuren kan sluiten en dat er dus opvangplaatsen bij moeten.
De komende weken blijft Broekers daarover met gemeenten en provincies in gesprek.