Demonstratie van gedupeerden toeslagenaffaire ANP

Den Haag heeft de gemeentelijke schulden van zo'n 1300 gedupeerden van de toeslagenaffaire vroegtijdig kwijtgescholden. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 2 miljoen euro.

Het gaat om ouders die door de belastingdienst formeel worden aangemerkt als gedupeerden van de onterecht teruggevorderde kinderopvangtoeslagen. Omdat zij hoge bedragen moesten terugbetalen aan de belastingdienst, konden veel van hen niet meer alle rekeningen betalen, waaronder gemeentelijke belastingen. De schulden die daardoor bij de gemeente Den Haag werden opgebouwd, zijn nu dus helemaal kwijtgescholden.

Landelijke regeling

Met de actie loopt Den Haag vooruit op een landelijke regeling, die op 1 januari ingaat. Daarmee worden alle gemeentelijke schulden van gedupeerden kwijtgescholden. De gemeente wilde daar niet op wachten. "Nog langer wachten is voor deze gedupeerden geen optie", zo schrijft het stadsbestuur.

Ook andere gemeenten werken aan een vroegtijdige kwijtschelding van gemeentelijke schulden. Dat betalen de gemeenten voorlopig nog zelf, maar de overheid heeft toegezegd hen hiervoor te compenseren.

Klachtenafhandeling schiet tekort

Hoewel de schulden die ouders bij de landelijke instanties hadden ook al zijn kwijtgescholden, schiet de verdere klachtenafhandeling van de toeslagenaffaire nog tekort, erkende verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen eerder op maandag.

De demissionaire staatssecretaris reageerde daarmee op kritiek van Nationale ombudsman Van Zutphen. Volgens hem is het systeem voor de klachtenafhandeling te ingewikkeld en duurt de afhandeling te lang.

STER reclame