ANP
NOS NieuwsAangepast

Staat sluit overeenkomst met Julio Poch over schadevergoeding

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie heeft met Julio Poch en diens advocaat Knoops een overeenkomst gesloten over een schadevergoeding voor de Argentijns-Nederlandse oud-piloot. Over de inhoud van de overeenkomst worden geen mededelingen gedaan, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer,

Vorige maand kondigde de minister in een Kamerdebat aan dat hij Poch een vergoeding wilde geven voor de dagen dat hij onterecht in de gevangenis zat. Later schreef hij aan de Tweede Kamer dat hij Poch een schadevergoeding aanbood van 700.000 euro, met daarin ook de advocaatkosten. Advocaat Knoops liet toen al meteen weten dat Poch dat te weinig vond.

Grapperhaus benadrukt vandaag opnieuw dat het gaat om een tegemoetkoming in de schade op humanitaire gronden, zonder erkenning van aansprakelijkheid.

Niet onrechtmatig

Poch zat mede door toedoen van Nederland acht jaar in een Argentijnse cel vanwege vermeende betrokkenheid bij dodenvluchten onder het militaire bewind in de jaren zeventig van de vorige eeuw. In 2017 werd hij vrijgesproken.

Een onderzoekscommissie oordeelde dat Nederland niet onrechtmatig heeft gehandeld in de zaak. Daardoor leek het er lange tijd op dat er geen schadevergoeding zou worden uitgekeerd. Verschillende Kamerleden drongen er bij het kabinet op aan om dat wel te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl