Gavi tijdens het duel met Italië AFP

In Spanje raken ze niet uitgepraat over Pablo Martín Páez Gavira, kortweg Gavi. De piepjonge Spanjaard wist woensdagavond in Milaan als basisspeler met zijn onbevangen voetbal de harten van velen te veroveren. 'La Roja' heeft er weer een pareltje bij.

Gavi werd na het gewonnen Nations League-duel met Italië, waarin hij met 17 jaar en 62 dagen de jongste Spaanse international ooit werd, overladen met complimenten.

Zonder een teken van nervositeit toonde de middenvelder van Barcelona zich balvast, technisch vaardig en ging hij als een volwassen matador de duels met de Italiaanse slagers aan. Gavi schroomde zelfs niet om zich in de tweede helft tussen ploeggenoot Yeremi Pino en de mopperende Giorgio Chiellini in te werpen, om zo een opstootje te voorkomen.

Indrukwekkend, voor een voetballer die voor zijn interlanddebuut pas 363 minuten op het hoogste niveau had gespeeld. "Het is niet normaal om een speler met zoveel flair en vertrouwen te zien debuteren. Het is net alsof hij in zijn achtertuin voetbalt", prees bondscoach Luis Enrique het voetbaltalent na de wedstrijd.

"Hij gaat een grote toekomst tegemoet. Hij speelde tegen Marco Verratti, zijn idool. Hij kreeg van mij te horen dat hij van begin tot eind Verratti in toom moest houden en hij vond het fantastisch."

Marco Verratti heeft zijn handen vol aan Gavi AFP

De droomentree van Gavi doet denken aan het begin van de interlandcarrière van Frenkie de Jong, die zich drie jaar geleden tijdens Frankrijk-Nederland eveneens op indrukwekkende wijze presenteerde.

De Jong bewoog zich in zijn tweede interland als een balletdanser door het Stade de France, terwijl de rest van het Nederlands elftal in de Nations League-wedstrijd tegen de wereldkampioen niet boven zichzelf kon uitstijgen.

Nieuwe Spaanse topgeneratie in de maak?

Gavi vormt met Yeremi Pino (18 jaar, Villarreal), die afgelopen woensdag eveneens debuteerde als international, Bryan Gil (20, Tottenham Hotspur), Eric García (20, Barcelona) Ferran Torres (21, Manchester City), Ansu Fati (18 jaar, Barcelona) en Pedri (18 jaar, Barcelona) een generatie die van Spanje weer een grootmacht kan maken.

Gavi op de training van FC Barcelona met trainer Ronald Koeman Pro Shots

Gavi werd geboren in het bescheiden Los Palacios y Villafranca (waar ook Jesús Navas en Fabián Ruiz ter wereld kwamen), op zo'n dertig kilometer van Sevilla.

Hij speelde tot elfjarige leeftijd in de jeugd van Real Betis, dat hem in 2015 na een spetterend seizoen met 96 doelpunten aan Barcelona kwijtraakte.

Dankzij Ronald Koeman, die Frenkie de Jong drie jaar geleden bij Oranje ook voor de leeuwen gooide tegen Frankrijk, kent Gavi een bliksemstart van zijn voetballoopbaan. De trainer liet de jongeling dit seizoen debuteren bij Barcelona en Gavi maakt sindsdien een goede indruk.

Daarmee is de kritiek op Luis Enrique ook direct verdwenen. De bondscoach kreeg in de Spaanse media de wind van voren nadat hij in de ogen van velen wel heel veel risico had genomen door de onervaren Gavi te selecteren.

De toekomst van Spanje ziet er rooskleurig uit, met Gavi als uithangbord.

STER reclame