Zelfs het slechtste Barcelona in jaren is met vier spelers vertegenwoordigd in de Spaanse selectie voor de confrontatie vanavond (20.45 uur) met Italië in de halve finales van de Nations League. En dat doet pijn in Madrid. Want opnieuw heeft bondscoach Luis Enrique geen enkele speler opgeroepen van Real Madrid.

Als hij daarmee geconfronteerd wordt, reageert Luis Enrique fel tegenover de pers. "Die kritiek doet me niets. Ik lees het niet eens, omdat ik denk dat ik veel meer weet van voetbal dan jullie. Ik heb de spelers geselecteerd die ik het meest geschikt acht. Of ik gelijk had of niet, dat zullen we zien."

Luis Enrique valt uit tegen Spaanse pers: 'Ik weet meer van voetbal dan jullie'

Geen spelers bij het nationale elftal, het is een grote frustratie voor Real. De trotse grootmacht leverde in zijn rijke geschiedenis met onder anderen Alfredo Di Stéfano, José Camacho, Emilio Butragueño, Raúl, Fernando Hierro, Iker Casillas en Sergio Ramos altijd gezichtsbepalende spelers af.

Kwaliteit

"De meest controversiële selectie van Luis Enrique tot nu toe", kopte de Madrileense sportkrant Marca. De grootste krant van Spanje verbaast zich vooral over het feit dat Barcelona-spelers Sergi Roberto en Eric García wél zijn opgeroepen terwijl ze niet in vorm zijn.

"Maar ook bij Real Madrid loopt gewoon te weinig kwaliteit rond", stelt Diego Torres van de Spaanse krant El País. "Geen speler is op dit moment goed genoeg voor een selectie."

"Real Madrid is een grote club met een grote marketingafdeling. Daardoor lijken spelers vaak beter dan ze daadwerkelijk zijn wanneer ze dat witte shirt dragen..."

Sergio Ramos was de laatste Real Madrid-speler in het shirt van Spanje Pro shots

Sergio Ramos was op 31 maart in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo voorlopig de laatste Real Madrid-speler die een interland afwerkte en überhaupt tot de selectie behoorde. De huidige verdediger van Paris Saint-Germain (vanwege een blessure is hij ook niet geselecteerd) mocht toen in de 86ste minuut invallen.

In de daaropvolgende drie interlandperiodes, inclusief het EK, kreeg geen enkele Real-speler een uitnodiging van Luis Enrique. Het was voor het eerst in de Spaanse voetbalhistorie dat er geen enkele speler van Real Madrid de selectie van Spanje haalde.

Kritiek

Het zorgt ervoor dat de bondscoach Barcelona-georiënteerd wordt genoemd. Luis Enrique was tussen 2014 en 2017 met succes coach van de Catalanen. Als speler droeg hij overigens het shirt van beide grootmachten.

"Met name rond zijn selectie voor het EK kreeg hij veel kritiek", weet Torres. "Maar op dat EK haalden ze de halve finale en deden ze het goed. Mensen accepteren nu hoe de situatie is en dat alles eerlijker gaat dan gedacht."

De huidige selectie van Spanje @SeFutbol

Wie de huidige selectie van Real Madrid bekijkt, ziet vooral veel buitenlanders. Spelers als Karim Benzema (Frankrijk), Toni Kroos (Duitsland), Luka Modric (Kroatië), Thibaut Courtois (België) en Vínícius (Brazilië) kleuren al jaren het elftal. De afgelopen weken stonden er maximaal twee Spanjaarden binnen de lijnen.

Daniel Carvajal, Dani Ceballos, Marco Asensio en Isco (allen geblesseerd nu) lijken hun krediet bij de nationale ploeg verspeeld te hebben. Het kwartet droeg de laatste jaren geregeld het shirt van La Roja, maar werd afgelopen zomer gepasseerd voor het EK.

"Carvajal, Asensio en Isco kregen tijdens het WK in 2018 veel verantwoordelijkheid", verklaart Torres. "Dat WK verliep desastreus toen Spanje in de achtste finales werd uitgeschakeld door Rusland. Dat werd hun onder andere kwalijk genomen. Daarnaast is hun niveau de laatste tijd minder geworden."

Isco in het shirt van Real Madrid EPA

Vandaag de dag lijken ook Sergi Roberto en Eric García alles behalve in vorm bij het ploeterende Barcelona. Toch mag het tweetal zich wel gewoon melden, tot verbazing van veel Madrilenen. Torres snapt echter het idee om ze te selecteren.

"Luis Enrique heeft bepaalde ideeën over hoe voetbal te spelen. Hij speelt het liefst 4-3-3 en zoekt daar de juiste spelers bij. Real Madrid heeft die cultuur veel minder dan Barcelona. Hij gokt dus een beetje op het systeem."

"Iemand als Eric García kan niet goed verdedigen, maar is wel sterk aan de bal. Daar kijkt Enrique naar. Als je dat vergelijkt met Nacho van Real Madrid, die kan niet goed verdedigen én is niet goed aan de bal."

STER reclame