Max Verstappen in Turkije
NOS SportAangepast

Bottas houdt Verstappen van poleposition in Turkije: 'Mercedes op snelheid sterker'

Valtteri Bottas begint zondag bij de Grand Prix van Turkije van poleposition. De Finse coureur eindigde in de kwalificatie op de tweede plaats en hield nummer drie Max Verstappen achter zich.

Lewis Hamilton reed de beste tijd. De Brit, die in november 2020 op het circuit in Istanbul zijn zevende wereldtitel veiligstelde, begint zondag echter vanaf de elfde plaats, omdat hij vrijdag van de wedstrijdleiding een gridstraf (van tien plaatsen) had gekregen voor het vervangen van de verbrandingsmotor in zijn Mercedes.

"De auto had onvoldoende in zich om voor poleposition mee te doen, maar ik ben behoorlijk tevreden", zei Verstappen na afloop. "Ik denk dat dit het maximale was nadat we het gisteren wat moeilijk hadden."

Verstappen verwacht zondag een zware race. "Ik denk niet dat we Mercedes op snelheid kunnen verslaan, maar ik zal proberen Valtteri te volgen."

'Voelt als poleposition'

Hamilton verheugt zich naar eigen zeggen op de race. "Ik beschouw dit als een pole, hoewel ik als elfde moet starten. Het wordt niet makkelijk morgen om vanaf de elfde plaats naar voren te komen. Het is met deze auto's lastig inhalen, maar waar een wil is, is een weg."

Max verstappen in Turkije

Het onvoorspelbare weer zorgde in de eerste kwalificatiesessie aanvankelijk voor nervositeit bij de coureurs, waarbij onder anderen Verstappen en Hamilton even hun ritme moesten vinden en ze moeite hadden om hun wagen op het circuit te houden.

Door het uitblijven van een flinke regenbui en de opwarmende banden noteerden de favorieten uiteindelijk na de eerste sessie alsnog een goede klassering.

In de tweede kwalificatiesessie bleef het vrijwel droog, waardoor de Mercedessen in hun kracht kwamen met de beste tijd voor respectievelijk Hamilton en Bottas.

Ferrari toonde in deze fase nog een sterk staaltje teamgeest toen Carlos Sainz, die zondag vanwege een nieuwe motor achteraan start, nog even op de baan werd gebracht om voor Charles Leclerc een slipstream te creëren. De opzet slaagde, want Leclerc haalde de derde kwalificatiesessie.

Glijpartijen

Het vochtige weer zorgde zaterdagochtend tijdens de derde vrije training al voor de nodige glijpartijen. Zo spinde Verstappen met zijn Red Bull 360 graden, maar bleef het incident zondag gevolgen.

De Grand Prix van Turkije start zondag om 14.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl