Zirkzee voorkomt met twee treffers nederlaag Jong Oranje in Zwitserland

Bekijk hier de samenvatting van Jong Zwitserland - Jong Oranje

Jong Oranje is in de tweede kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap van 2023 tegen het eerste puntenverlies aangelopen. In Lausanne speelde de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi met 2-2 gelijk tegen Jong Zwitserland.

Daarmee is Jong Oranje, dat vorige maand in het eerste duel te sterk was voor Jong Moldavië, voorlopig terug te vinden op de vierde plaats in de poule. De groepswinnaar en de beste nummers twee plaatsen zich voor het EK in Georgië en Roemenië.

Streep door goal Ekkelenkamp

De wedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Zwitserland voltrok zich vanaf de eerste minuut in een hoog tempo. Dat leverde al snel gevaar op voor beide doelen en, na amper zes minuten spelen, ook een treffer voor de bezoekers.

Jurgen Ekkelenkamp sloeg toe in de rebound van een vrije trap, maar zag dat zijn doelpunt vanwege buitenspel werd afgekeurd. Ten onrechte, bleek uit de herhaling, maar omdat er in Zwitserland geen videoscheidsrechter aanwezig was, kon de beslissing niet worden teruggedraaid.

De Zwitsers vieren de 1-0 van Noah Okafor

Nadat Brian Brobbey een paar minuten later een grote kans had gemist (de spits van RB Leipzig stuitte van dichtbij op de keeper), namen de Zwitsers het heft meer in handen. Het resulteerde na een half uur in de openingstreffer van Noah Okafor.

De uitblinkende Zwitserse aanvaller kon tussen twee Oranje-verdedigers van dichtbij binnenkoppen. Het was de tweede domper in korte tijd voor Jong Oranje, dat Brobbey al snel geblesseerd uit zag vallen.

Zirkzee slaat toe

Waar Nederland kort voor rust de paal raakte via Joshua Zirkzee, kwam Zwitserland vlak na de pauze opnieuw tot scoren. Een hard schot van Kastriot Imeri werd door doelman Kjell Scherpen nog op de lat getikt, maar in de rebound viel de bal voor de voeten van Okafor: 2-0.

Daarna was het wel raak voor Zirkzee, die halverwege de tweede helft twee keer toesloeg uit een corner. Eerst tikte de spits van Anderlecht de bal van dichtbij binnen, om een paar minuten later met het hoofd voor de gelijkmaker te zorgen.

In de slotfase van het vermakelijke duel maakten beide ploegen nog aanspraak op de overwinning, maar gescoord werd er niet meer.

Nu tegen Wales

Nederland speelt dinsdagavond thuis tegen Wales, dat na drie wedstrijden vier punten heeft. De andere tegenstanders in de poule zijn Bulgarije, Moldavië en Gibraltar.