NOS VoetbalAangepast

Gouden Bal-nominatie Martens en Miedema, ook Gravenberch kan prijs pakken

Oranje-internationals Lieke Martens en Vivianne Miedema behoren tot de twintig genomineerden voor de Gouden Bal. Dat heeft France Football, dat de verkiezing organiseert, vrijdag naar buiten gebracht.

De winnares wordt op 29 november tijdens een gala in Parijs bekendgemaakt.

Vivianne Miedema

De Gouden Bal voor vrouwen wordt sinds 2018 uitgereikt. De Noorse Ada Hegerberg nam destijds de trofee in ontvangst. In 2019 ging de onderscheiding voor de beste voetbalster van het jaar naar de Amerikaanse Megan Rapinoe. Miedema en Martens behoorden twee jaar geleden eveneens tot de genomineerden.

Vorig jaar werd de Gouden Bal niet uitgereikt in verband met de coronapandemie.

Droomjaar Martens

Martens kende een droomjaar bij FC Barcelona. Ze won met de Spaanse club de Champions League en de landstitel. Arsenal-spits Miedema maakte vooral indruk op de Spelen, waar ze topscorer van het toernooi werd.

Barcelona-vrouwen winnen met overmacht Champions League-finale

Voor de Gouden Bal bij de mannen zijn er dertig voetballers genomineerd. Onder hen Erling Haaland, Lionel Messi, Kevin De Bruyne, Robert Lewandowski, Romelu Lukaku, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé en Luis Suárez.

Gravenberch behoort tot beste talenten

Voor de Kopa Trophy, de prijs die uitgereikt wordt aan de beste speler onder 21 jaar, is Ryan Gravenberch genomineerd. De 19-jarige middenvelder van Ajax kan daarmee in de voetsporen treden van Mbappé en Matthijs de Ligt, die in respectievelijk 2018 en 2019 de eerste twee winnaars van de prijs werden.

Hij neemt het op tegen Mason Greenwood, Bukayo Saka, Pedri, Jérémy Doku, Jamal Musiala, Florian Wirtz, Jude Bellingham, Giovani Reyna en Nuno Mendes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl