De boete voor appen op de fiets bedraagt inmiddels 100 euro
NOS Nieuws

850 boetes per week voor appende fietsers

De politie schrijft gemiddeld 850 boetes per week uit aan fietsers die een telefoon vasthouden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Justitieel Incassobureau deelde op verzoek van NU.nl.

Sinds juli 2019 is het verboden een telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Bekeurde fietsers moesten destijds een boete van 95 euro betalen, inmiddels is dat 100 euro.

Het verbod werd ingesteld om het verkeer veiliger te maken. Appende fietsers fietsen onveiliger. Ze slingeren meer en kijken minder op de weg, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Avondklok en lockdown

Of het verkeer inderdaad veiliger is geworden na de invoering van een verbod, wordt uit de cijfers niet duidelijk, omdat gedetailleerde registratie van fietsongelukken ontbreekt. Uit de cijfers van de afgelopen twee jaar blijkt wel dat de politie in de zomer meer boetes uitdeelde dan in de winter. Mogelijk is er sprake van een seizoenseffect; in de kou en regen is het immers minder aantrekkelijk om een telefoonscherm te bedienen.

De politie zegt dat er niet specifiek op smartphonegebruik op de fiets wordt gecontroleerd, maar dat de fietser daarop wordt aangesproken als een agent het ziet. Dat kan dan leiden tot een waarschuwing of een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl