NOS Voetbal

Van Gaal trekt lessen uit 1997: 'Ongelooflijk moeilijk om hier te winnen'

Van Gaal: 'Ik heb slechte ervaringen in deze oorden, het zijn vechtwedstrijden'

De gedachten van Louis van Gaal gingen donderdagavond terug naar de zomer van 1997, toen hij net trainer was van FC Barcelona. Hij ging destijds met zijn nieuwe club in de voorrondes van de Champions League op bezoek bij Skonto Riga.

Barcelona sleepte er tegen de Letse voetbaldreumes met moeite een 1-0 overwinning uit. Van Gaal trekt er, daags voor de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland in de kwalificatiereeks voor het WK, een belangrijke les uit.

"Het is ongelooflijk moeilijk om hier te winnen", zei de bondscoach van Oranje in Riga. "Ik heb slechte ervaringen in deze oorden. Met Barcelona, maar we hebben ook ooit met het Nederlands elftal tegen Estland gespeeld. Dat waren vechtwedstrijden. Het is niet zo makkelijk als die ploegen hier compact gaan spelen. Dan hoeven ze er maar een of twee keer uit te komen en meestal scoren ze dan."

'Imagineren en focussen'

Het duel met Letland wordt gespeeld in het Daugavastadion, dat een maximale capaciteit heeft van ongeveer 5.000 toeschouwers. Dat lijkt geen omgeving waar de internationals van Oranje van onder de indruk hoeven te zijn, maar Van Gaal is desondanks blij dat er een dag voor de wedstrijd al ter plekke getraind kan worden.

"Deze omgeving is heel anders dan het spelen in Camp Nou, of in Liverpool. Daarom wilde ik de jongens laten zien wat ze kunnen verwachten. Dan kunnen ze alvast imagineren en focussen", aldus Van Gaal.

  • NOS
    Het programma van het Nederlands elftal
  • NOS
    De stand in groep G van de WK-kwalificatie

Oranje moet het vrijdagavond doen zonder Georginio Wijnaldum, die geschorst is. Van Gaal gaf, zonder namen te noemen, aan dat hij op die positie een vergelijkbare speler wil zien. "Het is geen moeilijke keuze. Ik vind namelijk dat ik ook Memphis in z'n kracht moet laten spelen, dus moeten we daar een lopende middenvelder hebben."

Op zoek naar rechterspits

De 70-jarige bondscoach heeft voor het middenveld sowieso over het aantal opties geen klagen. Hoe anders is de situatie op de positie van rechtsbuiten, waar eigenlijk alleen Steven Berghuis voor in aanmerking komt.

"Ik heb heel veel 'tienen', maar geen rechterspits. Daarom gaat mijn voorkeur wat betreft Berghuis ook uit naar rechterspits", zei Van Gaal, die wel onder de indruk was van Berghuis' prestaties als aanvallende middenvelder in de laatste wedstrijden van Ajax. "Hij kan dat fantastisch invullen, dat heeft hij bij Ajax laten zien."

Van Gaal over Lang en Flekken: 'Ze vallen mij op, ze zijn aanwezig'

Volgens Van Gaal is Noa Lang, die voor het eerst bij de Oranje-selectie zit, geen voor de hand liggende optie om als rechtsbuiten te starten. De aanvaller van Club Brugge maakt wel een goede indruk op de trainingen.

"Ik heb Noa Lang niet als rechtsbuiten getraind. Hij heeft in z'n kracht, als linkerspits, mogen trainen. Dan zien je ook dat hij heel wat kan", zei Van Gaal. "Hij is een creatieve speler, die kunnen we weleens nodig hebben tegen dit soort tegenstanders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl