NOS Voetbal

Met Flekken heeft Van Gaal vier doelmannen: 'Hij is een Van Gaal-keeper'

Van Gaal wil Flekken graag zien trainen: 'Hoe hij in de groep valt, is ook belangrijk'

Bondscoach Louis van Gaal riep voor de komende interlandperiode liefst vier doelmannen op. "Ik ben op zoek naar de beste keeper", verklaarde Van Gaal in de persconferentie voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel met Letland (vrijdag 20.45 uur).

Hoewel Jasper Cillessen niet bij de selectie zit, is hij nog wel in beeld bij de bondscoach. "Hij is ook weer gaan keepen, maar net wat te laat. Hij moet het weer gaan bewijzen bij Valencia."

Tot ieders verbazing liet Van Gaal na de 6-1 zege op Turkije (8 september) weten dat hij zijn oog had laten vallen op doelman Mark Flekken van SC Freiburg. De Limburger werd ook direct opgeroepen. "Ons scoutingapparaat heeft Flekken ontdekt, ook omdat spelers die met hem gespeeld hebben ons op hem hebben gewezen", legde Van Gaal uit. "Dan gaan wij kijken."

Voornamelijk het voetenwerk van Flekken viel op. "Dat is een Van Gaal-keeper. Van der Sar was ook ongelooflijk goed met zijn voeten. Dat is voor mij heel belangrijk. Buiten het feit dat hij goed met zijn voeten is, steekt de verdedigende organisatie van Freiburg heel goed in elkaar en de baas van de verdediging is de keeper in mijn ogen."

Wel vond Van Gaal het lastig communiceren met Flekken. "Zijn Duits is beter dan zijn Nederlands, maar dat komt waarschijnlijk omdat hij Limburgs praat. Hij was moeilijk te verstaan."

Mark Flekken, doelman van Freiburg

"Nu gaan we kijken hoe hij in de groep reageert, hoe de groep op hem reageert en welk niveau hij haalt op de trainingen." Dat is ook direct de verklaring voor het oproepen van 26 spelers in plaats van de gebruikelijke 23. "Omdat ik nieuwe spelers wil voelen, horen en zien. En dat kan alleen maar in deze kwalificatiewedstrijden."

Ook de toeschouwers kregen de kans om Flekken in actie te zien tijdens de openbare training. Veel fans keken toe in de stralende najaarszon.

Oranje aan kop in groep G

Het Nederlands elftal, dat aan de leiding gaat in groep G, speelt op vrijdag 8 oktober (20.45 uur) in en tegen Letland. Op maandag 11 oktober (20.45 uur) komt Gibraltar op bezoek in De Kuip in Rotterdam.

Om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het WK moet Nederland eerste worden in de poule. Met de tweede plaats kan ook nog een WK-ticket afgedwongen worden via play-offs. Het WK wordt georganiseerd in Qatar en vindt plaats in de laatste maanden van 2022.

De wedstrijd tegen Letland moet Van Gaal het doen zonder reserve-aanvoerder Georginio Wijnaldum. De middenvelder, die bij zijn club Paris Saint-Germain weinig aan spelen toekomt, zit een schorsing van één duel uit. Het gebrek aan speeltijd baart Van Gaal wel enige zorgen.

"Ik heb daar al over gesproken met Wijnaldum, maar het is niet zo dat bij mij de alarmbellen afgaan. Ik heb heel veel vertrouwen in bepaalde spelers", aldus Van Gaal, die ook in zijn vorige periode als bondscoach al tevreden was over Wijnaldum. "Hij was voor het WK in Brazilië geblesseerd, ging toch mee en heeft bijna alles gespeeld."

Van Gaal over vorm Wijnaldum en Depay: 'Veel vertrouwen in bepaalde spelers'

Ook krijgt Van Gaal te maken met spelers van FC Barcelona, die teleurstellende resultaten neerzetten bij hun club. Onder hen Memphis Depay. "Ik vond het geweldig wat hij zei", doelt de bondscoach op een recent gesprek met Depay.

"Trainer, ik ben hier heel gelukkig weggegaan en ik kom hier weer heel gelukkig aan. Mooier kun je het niet verwoorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl