Speelsters van North Carolina Courage en Racing Louisville FC protesteren op het veld
NOS Voetbal

Speelsters protesteren tegen misbruik bij hervatting Amerikaanse voetbalcompetitie

Speelsters uit de Amerikaanse voetbalcompetitie hebben woensdag bij de hervatting van de NWSL geprotesteerd naar aanleiding van het seksueel misbruikschandaal dat onlangs naar buiten kwam.

North Carolina Courage-coach Paul Riley werd vorige week ontslagen wegens beschuldigingen van seksueel misbruik in 2015. Lisa Baird, voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond, stapte vrijdag op toen uitlekte dat ze jarenlang signalen van grensoverschrijdend gedrag in de competitie zou hebben genegeerd.

Protest

In de zesde minuut gingen de speelsters gearmd in de middencirkel staan. "We nemen vanavond onze plek op het veld weer in, omdat we ons plezier niet willen laten afnemen", staat in een verklaring van de spelersvakbond.

"Dit is niet 'business as usual'. We roepen toeschouwers op om te gaan staan, omdat we vinden dat we al veel te lang hebben moeten blijven zitten."

Voetbalsters protesteren in zesde minuut tegen seksueel misbruik

Oud-speelsters Sinead Farrelly en Meleana Shim, die eerder bij de Portland Thorns met Riley werkten, openbaarden het misbruik van hun voormalig trainer in het Amerikaanse tijdschrift The Athletic. Daarin vertelden ze uitgebreid over de seksuele intimidatie die meer dan tien jaar duurde.

De voetbalsters maakten daar in 2015 al melding van, maar daar gebeurde niets mee. Omdat de zaak al zes jaar sluimert, werden de wedstrijden woensdag in de zesde minuut stilgelegd.

Beschuldigingen

Voor North Carolina Courage waren de aantijgingen voldoende om de trainer weg te sturen. Riley zelf spreekt de beschuldigingen tegen en liet in The Athletic weten dat hij nooit seks met de speelsters heeft gehad. Hij ontmoette ze naar eigen zeggen wel eens in een bar en betaalde dan hun drankjes.

Riley vertrok in 2015 bij Portland Thorns en werd opgevolgd door Mark Parsons, die eerder dit jaar ook werd aangesteld als bondscoach van de Nederlandse voetbalsters. Hij combineert die functie tot het einde van het Amerikaanse seizoen en stopt dan als coach bij Portland Thorns. Zijn ploeg deed woensdag ook mee aan het protest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl