NOS SportAangepast

Handbalster Snelder kritisch: 'Aanstelling Tijsterman toch een verrassing'

Snelder: 'Erg jammer dat het zo snel na de Spelen is afgebroken met Manu'

De Nederlandse handbalsters hebben de draad weer opgepakt na de teleurstellende trip naar Tokio, waar op de Olympische Spelen de kwartfinale tegen Frankrijk al het eindstation vormde. De EK-kwalificatie werd aangevangen met een afgetekende 38-27 overwinning op Wit-Rusland.

Dat gebeurde in Almere met een nieuwe bondscoach op de bank. Emmanuel Mayonnade heeft plaats moeten maken voor Monique Tijsterman, die enige tijd de handbalsters van Jong Oranje onder haar hoede had.

Daarnaast was ze een van de drijvende krachten achter de handbalacademie, waar de basis voor het huidige succes van de Nederlandse vrouwen werd gelegd. Niet alle speelsters blijken echter even gelukkig met die snelle wisseling van de wacht.

"Ik vind het jammer zoals alles is gelopen", wil routinier Danick Snelder wel kwijt. "Het is na de Olympische Spelen allemaal zo snel gegaan. Het was uiteindelijk voor ons toch ook een verrassing."

Internationaal gelouterd

Zij behoorde al tot de groep internationals toen in 2015 afscheid werd genomen van Henk Groener. De speelsters wilden de stap naar de wereldtop maken en meenden dat alleen te kunnen doen onder internationaal gelouterde coaches.

Die kwamen er in de persoon van eerst Helle Thomsen en daarna Mayonnade ook. De gewenste resultaten bleven niet uit, met de wereldtitel in 2019 als onbetwistbaar hoogtepunt. En nu moet Oranje verder met Tijsterman, die die internationale ervaring veel minder heeft.

Tijsterman kent kritiek op aanstelling: 'Daarom heb ik ook met iedereen gebeld'

"Het is het NHV die uiteindelijk de beslissing neemt", beseft Snelder. "Wie wel en wie waarom niet... Bij iedere coach heb je positieve en negatieve dingen. Maar ik vind het gewoon heel erg jammer dat het zo snel na de Olympische Spelen allemaal is afgebroken met Manu. Dat vond ik moeilijk. En dat heb ik ook uitgesproken, ook naar Monique."

Roeien met de riemen

Tijsterman kent de scepsis die er leeft. "De jongere speelsters vinden dit echt een prima keuze. Met name de ouderen zijn wat kritisch. Zij wilden een coach met meer internationale ervaring. En dat mag ook, hè. Dat is ook prima. Ik heb daar ook met ze over gesproken. Want we moeten uiteindelijk met z'n allen dezelfde kant op, richting het WK waar we een titel hebben te verdedigen. Dat kan alleen als we allemaal met de neuzen dezelfde kant op staan."

Dat onderkent ook Snelder, die haar gevoelens uitte "maar daarna heb ik gezegd: oké, dit is het nieuwe plan en nu moeten we gewoon door. Ik wil supergraag die wereldtitel verdedigen straks in december. En iedereen bij ons heeft ondertussen wel geleerd te roeien met de riemen die we hebben. Zo sta ik er ook zeker in. Dus ik ga met een positief gevoel vooruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl