'Historisch moment' in strijd tegen malaria: WHO adviseert vaccinatie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om op grote schaal kinderen in Afrika te vaccineren tegen malaria. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus spreekt van een 'historisch moment' in de strijd tegen de dodelijke infectieziekte. "Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap, de gezondheid van kinderen en malariabestrijding."
Het vaccin, dat zes jaar geleden effectief bleek tegen de infectieziekte, werd sindsdien gebruikt in een pilot in Malawi, Ghana en Kenia. Hierbij zijn zeker 800.000 kinderen gevaccineerd met het zogenoemde RTS,S-vaccin dat geproduceerd wordt door farmaceut GlaxoSmithKline (GSK). Op basis van de pilot adviseert de WHO nu om het middel in te zetten bij kinderen in sub-Sahara Afrika en in andere landen waar malaria veel voorkomt.
WHO op Twitter:
"Het is een spannend moment voor ons", zegt Kwame Amponsa-Achiano tegen de BBC. De arts heeft in Ghana onderzocht of het vaccineren op grote schaal uitvoerbaar en effectief is. "Ik ga ervan uit dat de vaccinaties het aantal malariadoden aanzienlijk zal verminderen."
Kinderen krijgen in totaal vier keer een prik: als ze vijf maanden, zes maanden en zeven maanden oud zijn en vervolgens als ze 18 maanden zijn.
De WHO benadrukt dat het gebruik van muskietennetten nodig blijft. Volgens de WHO kunnen door het middel jaarlijks tienduizenden levens gered worden. In Afrika sterven jaarlijks zo'n 260.000 kinderen onder de vijf jaar aan malaria. De ziekte wordt overgebracht door malariamuggen.