ANP

Het seizoen van Maarten Stekelenburg is voorbij. De liesblessure van de doelman van Ajax is ernstiger dan in eerste instantie werd gedacht.

De 39-jarige Stekelenburg, die dit seizoen begon als eerste keeper, haakte in de aanloop naar het duel PEC Zwolle-Ajax op 11 september af. Hij reisde daarna wel af naar Lissabon voor de Champions League-wedstrijd tegen Sporting Portugal, maar moest alsnog afhaken.

Nu blijkt dat het herstel nog maanden gaat duren. Stekelenburg wordt geopereerd aan zijn heup om van zijn liesklachten af te komen.

EK voetbal

Stekelenburg tekende een jaar geleden bij Ajax en was lange tijd de tweede doelman achter André Onana. In februari werd de ervaren doelman plots basisspeler vanwege de dopingschorsing van Onana.

Stekelenburg maakte indruk met zijn goede spel en werd zelfs weer opgeroepen voor het Nederlands elftal. Op het EK van afgelopen zomer speelde hij alle wedstrijden. Na het EK nam hij afscheid als international.

Voor Ajax is het een flinke domper. Remko Pasveer staat sinds het wegvallen van Stekelenburg onder de lat bij Ajax, maar hij maakt niet een onuitwisbare indruk. Achter Pasveer staan jonge jongens: Jay Gorter, Charlie Setford en Calvin Raatsie.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars liet onlangs al weten dat Gorter, het 21-jarige talent dat afgelopen zomer overkwam van Go Ahead Eagles, grote stappen maakt. Het is alleen de vraag of hij nu al klaar is voor het grote werk.

Onana

En dus wordt het de komende weken interessant of Onana weer in beeld gaat komen. De Kameroener is nog geschorst tot 3 november, maar mag al wel weer trainen. Hij doet dat voorlopig nog wel bij Jong Ajax. Trainer Erik ten Hag heeft hem nog niet bij het eerste elftal gehaald.

Het contract van Onana loopt na dit seizoen af en dus lijkt het erop dat hij in Amsterdam gratis de deur uitloopt. Een contractverlenging lijkt uitgesloten en nu is het de vraag of Ajax hem de laatste maanden, onder meer in de belangrijke fase van de Champions League, moet gaan opstellen.

André Onana Pro Shots

STER reclame