André Onana
NOS Voetbal

Stekelenburg, Pasveer en Scherpen, maar wat gebeurt er met Onana?

Het ene nieuwsbericht is onlosmakelijk verbonden met het andere. Vorige week zondag maakte Marc Overmars, technisch directeur van Ajax, bekend dat de Amsterdamse club de onderhandelingen met de zaakwaarnemers van André Onana heeft stopgezet.

De keeper, die een dopingschorsing tot februari volgend jaar uitzit, heeft nog een contract tot de zomer van 2022 in Amsterdam. En hoewel Onana dus lange tijd niet inzetbaar is, wil Ajax wel zijn contract openbreken. Maar de gesprekken lopen vast en de club zet er (vooralsnog) een punt achter.

"We komen er niet uit met hem en zijn kamp, helaas. Wat dat betekent? Dat we zijn gestopt met de onderhandelingen", vertelde Overmars tegen ESPN. "Of hij volgend jaar transfervrij vertrekt? Dat zou kunnen. Misschien probeert hij in juli al een transfer te maken. Maar hij heeft ook het recht om nog een jaar uit te zitten en dan transfervrij te vertrekken. Het is heel jammer dat we er niet uitgekomen zijn."

Vier keepers onder contract

Vijf dagen na de uitspraken van Overmars maakte Ajax bekend dat de 37-jarige Remko Pasveer vanaf komende zomer in Amsterdam onder contract staat. De keeper, die de afgelopen jaren bij Vitesse speelde, tekent een contract voor twee jaar.

Pasveer naar Ajax: 'Goed om jezelf te blijven vernieuwen'

"Remko heeft de afgelopen twee seizoenen in de basis van Vitesse laten zien een stabiele en goede keeper te zijn, die ook goed kan meevoetballen", zegt Overmars over het aantrekken van Pasveer. "We denken dat hij daardoor goed bij Ajax past. Je ziet ook dat naarmate Remko ouder wordt, hij ook steeds beter is geworden."

Feitelijk heeft Ajax voor komend seizoen nu dus vier keepers onder contract die in aanmerking komen voor het eerste elftal, want Maarten Stekelenburg (38) gaat zijn huidige verbintenis verlengen tot medio 2022. "Het is de verwachting dat Maarten op korte termijn zijn contract tekent, waarmee we een stabiele basis hebben voor komend seizoen", aldus Overmars.

En dan is er nog de jonge Kjell Scherpen. Hij kwam in de zomer van 2019 over van FC Emmen. Indruk heeft de lange keeper nog niet kunnen maken, met een grote fout in het Europa League-duel met AS Roma als dieptepunt. Scherpen heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2023.

Kjell Scherpen en Maarten Stekelenburg in Stadio Olimpico, voor het Europa League-duel met AS Roma

Vier keepers, slechts één plek in het elftal. Wat gaat Overmars de komende maanden doen? Stekelenburg in zijn huidige vorm zal een goede kans maken om als nummer één onder de lat te blijven, met volgend seizoen Pasveer als concurrent.

Voor Scherpen lijkt Ajax een tijdelijke oplossing buiten Amsterdam te gaan zoeken. Ervaring opdoen om uiteindelijk als betere keeper terug te keren in de hoofdstad. De boomlange doelman is pas 21 jaar en lijkt voor het hoogste, Europese niveau - daar waar Ajax wil schitteren - nog tekort te komen.

Onana: vertrekken of toch tekenen?

Dan blijft de vraag wat er gaat gebeuren met Onana, die sinds zijn dopingschorsing apart van de spelersgroep moet trainen en tot februari volgend jaar geen enkel duel mag spelen. Volgens De Telegraaf streeft Ajax ernaar de doelman komende zomer te verkopen.

Als dat gebeurt, dan klapt het sprookjesboek 'Onana in Amsterdam' hard dicht. De Kameroener is al jaren een van de publiekslievelingen en groeide uit tot een van de beste keepers van Europa. Mede door zijn inbreng behaalde Ajax grote successen op de Europese velden. De club wilde met de Kameroener dan ook een flinke financiële slag slaan op de transfermarkt.

Maar volgens de zaakwaarnemer van de doelman is het nog steeds reëel dat Onana zijn verbintenis bij Ajax verlengt. "We zijn nog in onderhandeling", zegt Albert Botines een dag na de uitspraak van Overmars dat de onderhandelingen zijn gestopt tegen Voetbal International.

"Ajax heeft ons een laatste bod gestuurd, maar daarin zitten nog een paar punten die wij anders zien en waar wij op gereageerd hebben. Maar het is zeker niet zo dat André niet bij zal tekenen."

Uitspraak CAS

Wellicht hangt de uitspraak van het CAS daar nog van af. De speler en de club zijn naar het internationale sporttribunaal gestapt om de dopingstraf aan te vechten. Zij zien een reële kans op strafvermindering. Naar verwachting volgt de uitspraak vóór de zomer.

De komende tijd zal veel, zo niet alles duidelijk worden. Wat gebeurt er met de straf van Onana? En waar ligt zijn toekomst: in de Johan Cruijff Arena of daarbuiten?

Hoe dan ook heeft Stekelenburg er een geduchte concurrent bij. De pikorde bij Ajax is in korte tijd compleet veranderd, merkte nieuwkomer Pasveer al op. De strijd voor een plek onder de lat volgend seizoen, begint vanuit dat perspectief misschien zondagmiddag al.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl