Kamerlid Van Haga
NOS Nieuws

LinkedIn moet account van Tweede Kamerlid Van Haga terugplaatsen

LinkedIn moet het verwijderde profiel van Tweede Kamerlid Wybren van Haga van de rechter binnen drie werkdagen terugplaatsen. Alleen negen eerder verwijderde berichten hoeven niet te worden teruggezet, zegt de rechter. Ook de door Van Haga gevorderde rectificatie hoeft er niet te komen.

Het account van Van Haga werd verwijderd, nadat hij het sterftepercentage van corona volgens LinkedIn had gebagatelliseerd en had gezegd dat mondkapjes niet werken.

Onduidelijke gebruikersvoorwaarden

De rechter constateerde dat LinkedIn zijn beleid voor misinformatie op het platform nauwelijks heeft uitgeschreven. In de gebruikersvoorwaarden is alleen opgenomen dat iemand geen content mag delen die volledig ingaat tegen richtlijnen van toonaangevende, wereldwijde gezondheidsorganisaties en overheidsinstellingen voor volksgezondheid.

Volgens de rechter maakt dat niet duidelijk waar volgens LinkedIn de grens loopt tussen berichten die daar volledig mee in strijd zijn en berichten met kritische kanttekeningen bij die richtlijnen. Ook heeft LinkedIn niet goed genoeg uitgeschreven waarom het bezwaar had tegen de berichten van Van Haga. Het bleef bij een verwijzing naar de gebruikersovereenkomst.

'Oppositie met open vizier'

De negen berichten die door LinkedIn zijn verwijderd, bevatten volgens de rechter wel schadelijke desinformatie. De berichten kunnen allemaal inspelen op de gevoelens van mensen die door coronabeperkingen worden geraakt en die op zoek zijn naar argumenten waarmee het coronabeleid kan worden gediskwalificeerd, aldus de rechter.

Volgens de rechter moet ook een lid van de oppositie de politieke strijd met open vizier kunnen voeren. De beleidsmaatregelen van het kabinet mogen wel worden bekritiseerd, naar niet ondermijnd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl