NOS Voetbal

Blind wordt ambassadeur Hartstichting: 'Ben bewijs dat je nog aan sport kunt doen'

Daley Blind gaat zich als ambassadeur inzetten voor de Hartstichting. Uit eigen ervaring weet de 31-jarige verdediger van Ajax hoe belangrijk een gezond hart is: hij speelt al bijna twee jaar met een ICD, een inwendige defibrillator die ingrijpt bij hartritmestoornissen.

"Ik heb heel snel weer mijn normale leven opgepakt, ben heel snel weer gaan sporten", zegt Blind. "Ook ik heb wel eens angstige momenten gehad, maar ik ben het bewijs dat je ook als je iets aan je hart hebt nog aan (top-)sport kunt doen."

Dat is precies de reden waarom Blind andere mensen met hartproblemen wil helpen om het vertrouwen in hun hart terug te winnen.

Ontstoken hartspier

De hartproblemen van Daley Blind gaan terug naar eind 2019, toen hij tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Valencia naar de grond ging. Het bleek te gaan om een ontstoken hartspier. Preventief werd een defibrillator geplaatst bij Blind, die enkele weken later terugkeerde op het veld.

Door gezond te blijven en in beweging te komen, hoopt hij jongeren ervan te doordringen dat ze goed voor hun hart moeten zorgen. "Als je denkt aan hartklachten, denk je toch vaak aan wat oudere mensen", aldus Blind.

"Maar er zijn ook genoeg kinderen, jongeren en jongvolwassenen die iets aan hun hart hebben. Kijk maar naar mij. Ik krijg heel veel positieve reacties, vooral van jongeren die zich er niet over uitlaten dat ze een hartprobleem hebben, zich er misschien voor schamen en die niet meer durven te sporten. Ik hoop dat ik deze jongeren kan inspireren om wel te gaan sporten en weer zoveel mogelijk hun normale leven op te pakken."

De gebeurtenissen rondom Christian Eriksen tijdens het EK afgelopen zomer hadden veel impact op Blind:

Drama Eriksen raakt Blind: 'Mentale horde moeten overwinnen om te spelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl