ANP

Goedemorgen! De rechter oordeelt vandaag over de vraag of anticonceptie voor iedereen in Nederland gratis moet zijn. En in de Jaarbeurs Utrecht vindt voor het eerst in anderhalf jaar weer een grote beurs plaats, eentje voor kampeerliefhebbers.

Wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Het weer: vandaag geregeld buien bij ongeveer 15 graden. In de loop van de dag trekken de buien weg naar het zuidoosten en het wordt geleidelijk droger met opklaringen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak voor gratis anticonceptiemiddelen. Onder andere vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann eist dat de overheid ervoor zorgt dat anticonceptie kosteloos is. Zo zou de pil weer in het basispakket van de zorgverzekering moeten komen.
  • Bij de politierechter in Maastricht staat een verdachte uit Heerlen terecht voor het met de dood bedreigen van demissionair minister Hugo de Jonge op sociale media. De man kreeg eerder een celstraf voor het bedreigen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.
  • In de Jaarbeurs in Utrecht gaat de eerste grote consumentenbeurs sinds de coronacrisis van start. De Kampeer en Caravan Beurs trekt tot en met zondag naar verwachting zo'n 50.000 bezoekers.

Wat heb je gemist?

Mark Zuckerberg ontkent de beschuldiging van klokkenluider Frances Haugen dat Facebook winst belangrijker vindt dan veiligheid van gebruikers. Hij reageerde via een post vanaf z'n eigen Facebook-account.

Haugen trad afgelopen weekend naar buiten in interviews met de Amerikaanse zender CBS en krant The Wall Street Journal. Ze werkte eerder als datawetenschapper bij het team dat desinformatie op Facebook moet tegengaan. In de interviews zei ze dat Facebook keer op keer voor oplossingen koos waar de winst van het bedrijf het meest bij gebaat was.

In zijn Facebook-post gaat Zuckerberg dieper in op de beweringen van Haugen, die volgens hem "nergens op slaan". Hij wijst erop dat Facebook veel geld investeert in het tegengaan van schadelijke content: "Als we daar niks om zouden geven, waarom hebben we dan zoveel meer mensen in dienst die hier tegen strijden dan welk ander bedrijf in onze sector dan ook?"

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Purmerend werd gisteren het speciale 'Gamen zonder Drempels' evenement gehouden, voor mensen mét en zónder beperking. "Gamen is echt een onderdeel dat je samen doet", zegt de initiatiefnemer:

Samen gamen, met of zonder beperking: 'Ineens doet een beperking er niet meer toe'

Fijne woensdag!

STER reclame