Met zijn late demarrage wint Danny van Poppel in Binche, al weet hij het zelf nog niet. Getty Images

Danny van Poppel heeft op knappe wijze de Waalse eendagskoers Binche-Chimay-Binche (ook wel Mémorial Frank Vandenbroucke) op zijn naam geschreven. Met een late aanval op de oplopende kasseienstrook naar de finish verraste hij zijn medesprinters.

Echt juichen durfde Van Poppel niet. Na afloop bleek waarom. "Ik dacht dat er nog een groep voorop was en gaf alles met die aanval. Ik dacht al: 'Waarom juichen ze hier zo voor een 3de plaats?'".

Van Poppel zegevierde ook al in 2018 en is in 34 edities pas de derde renner die twee keer weet te winnen in Binche. Eerder slaagden alleen de Belg Omer Taverne (1922 en 1926) en Jelle Nijdam (1990 en 1995) daarin.

Ook Ramon Sinkeldam (2015) en Adrie van der Poel (1985) waren al eens de beste in Binche.

Danny van Poppel durfde niet te juichen: 'Dus wees ik maar naar mezelf'

De Belgen Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Ceriel Desal (Bingoal-Pauwels), Kobe Goossens (Lotto-Soudal) en de Fransman Anthony Turgis (Total) begonnen met een kleine voorsprong aan de laatste twintig kilometer.

Voor Turgis ging het niet snel genoeg, maar de Fransman gleed midden in zijn demarrage onderuit. Zonder de sterke Turgis was het snel gebeurd met de kopgroep.

De jonge Fransman Kevin Vauquelin (Arkéa) probeerde het nog even solo, tegen beter weten in. Deceuninck was namelijk van start gegaan met sprinters Fabio Jakobsen, Mark Cavendish en Álvaro Hodeg en zou deze kans niet laten lopen.

Fabio Jakobsen en Mark Cavendish voor de start van Binche-Chimay-Binche. AFP

Cavendish - dit weekend nog winnaar van de Münsterland Giro - bleek het speerpunt vandaag, want nog voor de laatste kilometer hield Jakobsen het al voor gezien. Ook Dylan Groenewegen kwam uiteindelijk niet aan sprinten toe.

Met zijn late demarrage was Van Poppel alle sprintersploegen te slim af. De Noor Rasmus Tiller probeerde nog te volgen, maar kwam duidelijk tekort. Achter de Noor werd Lionel Taminiaux (Alpecin-Fenix) derde.

Fraai afscheidscadeau

Met zijn zege gaf hij zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert bovendien een mooi afscheidscadeau, want de belangrijkste sponsoren zijn gevestigd in Binche. "Dit is het WK voor deze ploeg, hé", lachte Van Poppel.

Volgend jaar rijdt Van Poppel voor Bora-hansgrohe, waar hij de sprint zal aantrekken voor Sam Bennett.

STER reclame