Alessandro De Marchi is euforisch na zijn zege in Tre Valli Varesine.
NOS Wielrennen

De Marchi verslaat Formolo in kletsnat spektakel van Tre Valli Varesine

Alessandro De Marchi heeft de 100ste editie van Tre Valli Varesine (ook wel de Ronde van de Drie Valleien) gewonnen. De Italiaan van UAE-Emirates versloeg in een spectaculaire wedstrijd in de stromende regen landgenoot Davide Formolo in de sprint.

Hij is de opvolger van Primoz Roglic, die in 2019 de laatste editie won. De laatste overwinning van De Marchi - dit jaar nog wel drager van de roze trui in de Giro - was op één dag na drie jaar geleden. In 2018 won hij de Ronde van Emilia, drie dagen geleden gewonnen door....Roglic.

Pogacar valt aan in regen

In de stromende regen maakten de renners er in de 196,7 kilometer tussen Busto Arsizio en Varese een spektakel van. Met nog 120 kilometer op de teller stak niemand minder dan Tourwinnaar Tadej Pogacar met de Belgische regenliefhebber Tim Wellens de lont in het kruitvat.

Pogacar kreeg even later gezelschap van ploeggenoot Davide Formolo, die aansloot met Rigoberto Urán (EF), Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty) en Nelson Oliveira (Movistar).

Pogacar viel terug door een lekke band en ook Urán werd weer ingelopen door het peloton, waar Aurélien Paret-Peintre (AG2R), Alessandro De Marchi (Israël SUN) en Andreas Kron (Lotto-Soudal) juist de achtervolging hadden ingezet.

Ook Vincenzo Nibali probeerde het, maar kwam niet ver in de loodzware omstandigheden.

Formolo, Rota, Oliveira, Paret-Peintre, De Marchi en Kron begonnen als eerste aan de laatste van 12 plaatselijke ronden, maar het peloton liet het er niet bij zitten.

De Marchi en Formolo in de aanval

Op de laatste beklimming van de Casbeno (2,5 kilometer à 4,9 procent) sprong De Marchi weg met Formolo. De laatste had de benen stil kunnen houden - met Pogacar en Marc Hirschi wist hij twee ploeggenoten in de achtervolgende groep op een halve minuut - maar deed dat allerminst.

De Marchi probeerde in de laatste kilometer nog weg te springen, maar Formolo dook meteen in het wiel. In de sprint bleek De Marchi echter sterker. Benoît Cosnefroy (AG2R) klopte Pogacar in de sprint om de derde plaats.

Fraaie erelijst

Tre Valli Varesine geldt als een van vijf Italiaanse voorbereidingskoersen op de Ronde van Lombardije van zaterdag. De wedstrijd in Noord-Italië heeft een erelijst vol klinkende namen als Gino Bartali, Fausto Coppi, Eddy Merckx en Vincenzo Nibali.

In de honderdjarige geschiedenis van de koers was nog nooit een Nederlander de beste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl