Remco Evenepoel soleert na de zege in de Italiaanse najaarskoers Coppa Bernocchi. Getty Images

Het is de wereld op zijn kop. Gisteren won sprinter Sonny Colbrelli bij zijn debuut een door de regen loodzware Parijs-Roubaix. Vandaag won Remco Evenepoel de 102de editie van Coppa Bernocchi, een koers die doorgaans gewonnen wordt door sprinters.

Sprinters als Colbrelli, die twee van de laatste drie edities van de wedstrijd in het Noord-Italiaanse Legnano won.

Evenepoel ontsnapt

Na zijn veelbesproken rol als knecht van Wout van Aert bij de wereldkampioenschappen in Vlaanderen cijferde Evenepoel zich zaterdag opnieuw weg in de Ronde van Emilia. Maar net als Van Aert in Leuven wist ook João Almeida niet te profiteren van het kopwerk. Primoz Roglic bleek namelijk veel te sterk in de sprint bergop.

Maandag trok Evenepoel zijn eigen kaart, al trof hij een parcours dat niet op zijn lijf geschreven. Na een kilometer of 50 (van de 200) gebruikte de jonge Belg een korte heuvelachtige zone om aan te vallen.

Zo ontstond een curieuze kopgroep van zes, met flink wat klimmers: Evenepoels ploeggenoot Fausto Masnada (Deceuninck), Thibaut Pinot (Groupama), Alessandro Covi (UAE), Samuele Battistella (Astana) en Antonio Puppio (Qhubeka).

Op de plaatselijke ronden van zo'n zes kilometer in Legnano vond Evenepoel het mooi geweest en begon aan een solo van zo'n dertig kilometer. Aan de streep was hij bijna twee minuten sneller dan Covi, die in de laatste kilometers nog was weggereden met Masnada.

Het peloton, lange tijd gegangmaakt door Ide Schelling en zijn ploeggenoten van Bora-hansgrohe werd gedubbeld door de koplopers en kwam ruim tien minuten later over de streep.

Zinnen op Lombardije

Evenepoel heeft zijn zinnen gezet op de Ronde van Lombardije aankomende zaterdag. Vorig jaar zat hij al in de kopgroep, maar kwam in de afdaling van de Sormano zwaar ten val en brak daarbij onder meer zijn bekken.

Die bewuste afdaling zit niet in de aankomende editie, maar toch heeft Evenepoel aangekondigd de plek des onheils te gaan bezoeken.

Zware val Evenepoel in ravijn in Ronde van Lombardije Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met zijn zege treedt Evenepoel in de voetsporen van zijn vermaarde landgenoot Rik Van Looy. Van Looy won in 1957 en 1958.

Johan van der Velde was in 1985 de voorlopig enige Nederlandse winnaar.

STER reclame