NOS NieuwsAangepast

Aantal griepvaccinaties vorig jaar gestegen

Vorig jaar zijn meer Nederlanders gevaccineerd tegen griep dan in 2019. Het percentage mensen met een griepvaccinatie steeg van 18,3 naar 20,8 procent, meldt gezondheidsinstituut Nivel.

Het gezondheidsinstituut heeft meerdere verklaringen voor de toename. Een ervan is dat de doelgroep groter was: meer mensen werden vorig jaar uitgenodigd om een griepvaccin te halen. Zo werden mensen met een auto-immuunziekte, die geen afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, voor het eerst uitgenodigd. Ook speelt volgens het Nivel mogelijk mee dat meer mensen vanwege de covid-19-pandemie het belang van vaccinatie tegen griep gaan zien.

Van alle mensen die vorig jaar een uitnodiging kregen voor de griepprik, ging 54 procent een vaccinatie halen. In 2019 lag dat percentage op 53.

Per jaar worden ongeveer 6 miljoen mensen uitgenodigd voor een griepvaccinatie. In 2017 kwam het laagste percentage ooit opdagen: 50 procent reageerde op de uitnodiging. De laatste jaren ziet het Nivel wel een toename. Die stijgende lijn was al in gang gezet voor de coronapandemie, benadrukt het instituut.

600.000 vaccins meer ingekocht

Virologen vrezen voor een stevige influenza-epidemie dit jaar. Door de versoepeling van de afstandsmaatregelen zullen andere luchtwegvirussen weer de kop opsteken, denken zij. De griep kan zelfs heviger toeslaan dan anders doordat minder mensen er weerstand tegen hebben.

Dit jaar zijn bijna 4,7 miljoen doses ingekocht, ongeveer 600.000 meer dan in 2020. Dat is voldoende voor een opkomst van 75 procent.

Oktober en november zijn de maanden waarin ouderen en kwetsbaren een vaccinatie kunnen krijgen. Het gaat om mensen van 60 jaar en ouder en mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus, bijvoorbeeld omdat zij hartproblemen of een longziekte hebben.

Griepvaccinatieprogramma uitgebreid

Vorige maand kwam de Gezondheidsraad met het advies om het jaarlijkse griepvaccinatieprogramma uit te breiden. De raad adviseerde om bijvoorbeeld ook om mensen met dementie en morbide obesitas te vaccineren, evenals zwangeren die langer dan 22 weken in verwachting zijn. Ook oud-coronapatiënten met longschade komen in aanmerking. Het ministerie van Volksgezondheid nam dat advies over.

De mensen uit de nieuwe doelgroepen krijgen dit jaar nog geen uitnodiging voor de griepprik, dat is te kort dag. Mensen die normaal al een uitnodiging krijgen, krijgen die ook nu vanzelf. Ze hoeven dus niet de huisarts te bellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl