Van der Poel na Parijs-Roubaix AFP

Terwijl Sonny Colbrelli wild schreeuwend van vreugde op het middenterrein van het Vélodrome in Roubaix lag, verborg Mathieu van der Poel zijn bemodderde hoofd in zijn armen.

De 118de editie van Parijs-Roubaix was heroïsch, vol modder en dramatiek. En de reactie van de Italiaanse winnaar deed daar niet voor onder.

"Ongelooflijk. Het was mijn eerste Parijs-Roubaix en het was een legendarische koers, met de regen. Ik ben heel erg blij", reageerde Colbrelli toen hij zijn emoties enigszins bedaard waren. "Ik volgde alleen Van der Poel in de finale en ik had zelf een supersprint."

Van der Poel is trots

Bij Van der Poel was het beste er wel af op de wielerbaan van Roubaix. "De benen waren gewoon op. Ik ben er wel trots op om bij mijn eerste deelname gelijk op het podium te staan", zei de Nederlandse debutant na de podiumceremonie, waar hij voor zijn derde plaats nog wel een kleine kei kreeg uitgereikt,

"Ik ben wel heel blij met de koers die ik heb gereden. Ik heb kunnen koersen zoals ik dat het liefste doe, in de aanval. Het was een mooie editie, denk ik. Als ik moet verliezen, dan liefst strijdend ten onder. Daar ben ik wel trots op", aldus Van der Poel.

Van der Poel: 'Trots om in m'n eerste Parijs-Roubaix meteen op podium te staan' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wout van Aert kwam als zevende over de streep nadat hij in de finale geen antwoord had op een aanval van Van der Poel. Ook Belg van Jumbo-Visma kan leven met zijn uitslag.

"In de finale zat ik te ver toen Mathieu vertrok. Dat is een fout, maar die maak je ook omdat je niet goed genoeg bent. Ik reed niet zo goed over de kasseien, vond ik zelf. Ik was iets te bang als ik in de wielen zat."

Van Aert na zevende plaats in Parijs-Roubaix: 'Reed niet zo goed over de kasseien' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na een koers als Parijs-Roubaix zijn er veel meer verhalen dan alleen die van de winnaar en de verliezers. In totaal kwamen er 94 renners op tijd over de finish op de wielerbaan.

Sebastian Langeveld zat lang in de groep van Van Aert, maar reed twee keer lek en kwam uiteindelijk als zestiende over de streep. "Bizar. Ik ben nog nooit zo naar de kloten geweest, echt bizar. Maar wel heel bijzonder om dit zo mee te maken. Het was een dag om niet snel te vergeten."

Afzien, maar niet afstappen

Niki Terpstra, de laatste Nederlandse winnaar van de Hel van Noorden (2014), haalde wel de streep, maar niet de tijdslimiet. "Ik kon er niet echt van genieten. Ik heb letterlijk vanaf de start zitten afzien", aldus Terpstra, die na ziekte niet in optimale conditie aan de koers begon.

Toch wilde hij koste wat kost de finish halen. "Het heeft twintig jaar geduurd voordat we een natte Roubaix hadden. Straks duurt het weer twintig jaar. Dan vragen ze straks: heb jij die natte Roubaix gereden? Als je dan zegt: ja, maar ik ben afgestapt, dat kan natuurlijk niet hè."

Bekijk de interviews met Sebastian Langeveld en Niki Terpstra hieronder.

STER reclame