NOS Nieuws

Broekers-Knol heeft spijt van uitspraken in bekritiseerd Afghanistan-interview

Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol heeft spijt van haar uitspraken over Afghanen. De publicatie gisteren in het AD leidde tot felle reacties bij zowel oppositie als coalitie. Broekers-Knol zegt vandaag dat ze het betreurt dat ze haar woorden niet zorgvuldiger heeft gekozen.

De VVD-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zei in het interview dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland willen komen. Ze baseerde dat op de 23.000 e-mails met hulpvragen die zijn binnengekomen bij Buitenlandse Zaken. Op het getal kwam kritiek, omdat het nogal een hoge schatting is. "Zwaaien met potentieel 100.000 vluchtelingen is echt onzin", zei CDA-Kamerlid Boswijk bijvoorbeeld.

"De boodschap was: als de hulpvraag die per mail is binnengekomen, zou leiden tot 100.000 nieuwe asielzoekers, dan kan ons asielsysteem dat niet aan", zegt Broekers-Knol nu. "Hiermee heb ik niet vooruit willen lopen op hoe het kabinet omgaat met de hulpvragen die zijn binnengekomen. Ik had dit hypothetische aantal niet moeten noemen."

Veel kritiek kwam ook op het verwijzen naar een "braindrain" door de staatssecretaris. Volgens haar is dat een risico voor Afghanistan als te veel mensen het land ontvluchten. De Taliban zelf hebben de afgelopen tijd het braindrain-argument gebruikt om te voorkomen dat mensen vertrokken.

In haar reactie vandaag noemt Broekers-Knol het vertrek van hoogopgeleiden uit Afghanistan "een oprechte zorg". "Maar ik had dat niet moeten noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over de mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten."

Volgens de staatssecretaris wilde ze in het interview "dilemma's schetsen" rond bescherming van mensen in nood en de rol van Nederland. "Mijn opmerkingen over de braindrain en de opvangcapaciteit waren in die algemene zin bedoeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl