NOS NieuwsAangepast

'Rien ne va plus', en wanneer er wel online gegokt kan worden is onduidelijk

De tien websites die vanaf vandaag legaal online gokken mogen aanbieden, kunnen voorlopig nog niet van start vanwege een technische storing. Wanneer het euvel is opgelost, is nog niet bekend, liet de Kansspelautoriteit vanavond laat weten.

Het probleem zit bij het systeem (Cruks) dat moet voorkomen dat spelers met een gokverslaving toch kunnen gokken. Dit Cruks is door de storing niet bereikbaar. Daardoor kan niet worden gecontroleerd of een speler gokverslaafd is. De Kansspelautoriteit laat daarom tijdelijk helemaal geen spelers toe op de legale goksites.

Eerder vandaag werd bekend dat buitenlandse goksites zonder vergunning de accounts van Nederlandse klanten hebben bevroren. Het gaat om goksites zoals Unibet, Pokerstars en Bwin. Die klanten kunnen niet meer gokken en kunnen alleen nog maar geld van hun account halen.

Honderdduizenden Nederlanders gokten al bij buitenlandse sites. De bedrijven achter die websites hebben nog geen vergunning voor het aanbieden van online gokken in Nederland. Vanaf vandaag is de online gokmarkt gelegaliseerd en mogen tien bedrijven in Nederland gokken aanbieden, maar de sites die zich al op de Nederlandse markt hadden gericht, vallen daar niet onder.

Demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming had bedrijven zonder vergunning tot 1 oktober gegeven om op zwart te gaan voor Nederlandse klanten. "Het behoeft geen betoog dat illegale aanbieders die zich actief en specifiek richten op de Nederlandse markt, en die ik eerder 'cowboys' heb genoemd, onverkort en met prioriteit aangepakt moeten blijven worden, onder meer door strenge handhaving", schreef hij in september aan de Tweede Kamer.

Unibet verstuurde gisteravond op het laatste moment een mail naar de klanten met de mededeling dat hun account is bevroren. Wie de Europese website van Unibet nu vanuit Nederland bezoekt, krijgt een melding van de sluiting te zien.

Andere sites zoals William Hill zeggen tegen Nederlandse klanten over een maand te stoppen. Dat is het moment waarop de Kansspelautoriteit als toezichthouder gaat handhaven op de maatregel van minister Dekker.

Buitenlandse sites zoals Unibet, Pokerstars en Bwin hebben voorlopig nog geen recht op een vergunning in Nederland. Ze hebben zich in het verleden op Nederlandse klanten gericht toen de markt nog niet was gelegaliseerd. Zo waren de websites vaak in het Nederlands geschreven en konden klanten op sommige sites via iDeal geld overmaken.

Daarom moeten ze minstens een half jaar wachten voordat ze een vergunning krijgen. Op zijn vroegst in april van 2022 kunnen die bedrijven de Nederlandse markt op.

'Constructief opstellen'

De Nederlandse Online Gambling Associatie (Noga), die onder meer de belangen behartigt van zeven grote bedrijven die nog geen vergunning hebben, laat weten dat het "niet voor de hand ligt" om op dit moment juridische stappen te ondernemen tegen de 'afkoelingsperiode' en zich "onverminderd constructief op te stellen".

"Mijn leden willen allemaal een vergunning aanvragen. En als je iets heel graag wil hebben, helpt het niet om hard te gaan blaffen en bijten", zegt voorzitter Peter-Paul de Goeij. Hoewel de organisatie geen stappen gaat zetten, kan de voorzitter niet garanderen dat individuele leden alsnog een gang naar de rechter maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl