Manny Pacquiao bij de lancering van zijn eigen cryptomunt
NOS Sport

Bokslegende Pacquiao stopt, maar blijft vechten voor Filipijns presidentschap

Bokser Manny Pacquiao (42) heeft records op zijn naam die misschien nooit meer gebroken gaan worden. Nu zegt hij de sport vaarwel, om zich volledig te kunnen richten op de Filipijnse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

"Bedankt voor alle mooie herinneringen", zegt Pacquiao. "Dit is de moeilijkste beslissing die ik ooit heb genomen, maar ik heb er vrede mee. Jaag je dromen na, werk hard en kijk wat er gebeurt."

Het heeft er dus alle schijn van dat een van de grootste boksers aller tijden nu echt zijn handschoenen opbergt, al weet je het bij Pacquiao nooit helemaal zeker. Zes jaar geleden nam hij ook al afscheid van de sport, om later weer op zijn beslissing terug te komen.

Titels in acht gewichtsklassen

Pacquiao veroverde twaalf wereldtitels in acht verschillende gewichtsklassen. Zijn politieke carrière komt echter maar moeizaam van de grond.

Manny Pacquiao na zijn nederlaag tegen Yordenis Ugas in augustus 2021

Zijn ongekende populariteit als bokser werkte op de Filipijnen namelijk ook tegen hem, aangezien fans bang waren dat ze hem tijdens zijn hoogtijdagen als sporter in een rol als politicus niet meer in de ring zouden terugzien. Dus stemden ze liever niet op hem.

De timing lijkt nu een stuk beter, een maand na zijn mislukte rentree. En ook de jaren gaan tellen. Na twee jaar zonder wedstrijd verloor hij in augustus van het Cubaanse weltergewicht Yordenis Ugas, pas de achtste keer in zijn carrière dat hij een gevecht verloor. Liefst 62 van de 72 keer won hij.

"Ik weet het niet", deed Pacquiao daarna schimmig over zijn toekomstplannen. "Laat me eerst even rustig nadenken, dan zal ik mijn beslissing nemen."

Strijd tegen armoede en corruptie

Anderhalve week geleden kondigde Pacquiao aan vol voor het presidentschap te gaan. Daarbij wil hij strijden tegen de corruptie in het land. En ook vooral tegen de armoede, waarin hij zelf ook opgroeide.

In zijn biografie vertelt hij hoe zijn vader eens dronken thuiskwam, de zwerfhond slachtte en opat. "Hij nam de puppy die ik had gevonden en doodde hem. Voor een jonge jongen was dat onvergeeflijk. Het was iets stelen waar ik van hield, wat veel erger is dan geld stelen."

Pacquiao, die op straat zijn eerste geld bij elkaar vocht, ontvluchtte zijn omgeving en de rest is geschiedenis.

Zijn vermogen wordt inmiddels geschat op een slordige 200 miljoen dollar, met als grote klapper zijn verdiensten rond 'het gevecht van de eeuw' tegen Floyd Mayweather. Ook al wist hij die wedstrijd uiteindelijk niet eens te winnen.

Eigen cryptomunt

De carrière van de uitgesproken Pacquiao had ook een andere kant. Zo werd hij beschuldigd van grootschalige belastingontduiking, al werd de aanklacht na zes jaar ingetrokken. Ook werd zijn sponsorcontract met Nike ontbonden na kwetsende uitspraken over homoseksuelen.

Pacquiao profileerde zich ook als zanger (met twee albums platina), maakte zijn opwachting als professioneel basketballer en lanceerde ook zijn eigen cryptomunt.

De laatste tien jaar is hij ook al senator, al schittert hij vooral in afwezigheid. Toch worden hem vanwege zijn enorme gunfactor wel kansen toegedicht in de strijd om het presidentschap. Daarin zal hij moeten afrekenen met onder meer Sara Duterte, dochter van zittend president Rodrigo Duterte.

Ooit behoorde Pacquiao tot het kamp van Duterte senior, maar sinds vijf jaar staan de twee lijnrecht tegenover elkaar. Dat zou een lachende derde als winnaar kunnen opleveren in de politieke strijd, wordt nu al gesuggereerd.

Twijfels over diploma

Om goed beslagen ten ijs te komen, begon Pacquiao op latere leeftijd nog aan een studie politieke wetenschappen. Twee jaar geleden mocht hij zijn diploma in ontvangst nemen, al werd er door de The Manila Times meteen al getwijfeld aan de echtheid van het certificaat.

Een vechter zal hij altijd moeten blijven. En dat wil hij ook altijd blijven, of dat nou binnen of buiten de ring is. "Mijn hele leven heb ik me nooit ergens voor teruggetrokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl