Slachtoffers R. Kelly zijn blij met uitspraak: 'Dit is een kleine overwinning'
"Mijn stem werd gehoord", schrijft Jerhonda Pace op Instagram. De 28-jarige Amerikaanse, een van de vrouwen die in de afgelopen periode getuigde tegen R. Kelly, is opgelucht over de uitspraak van de rechtbank in New York. Die oordeelde gisteren dat de r&b-zanger schuldig is aan onder meer seksuele uitbuiting, mensenhandel en afpersing.
"Ik ben jarenlang aangevallen omdat ik me heb uitgesproken over het misbruik dat me is aangedaan door dat roofdier", schrijft Pace. "Je uitspreken over misbruik is niet makkelijk, zeker niet als de dader heel bekend is. Maar ik heb het gedaan. Ik ben zo dankbaar dat ik daarmee een stem kon zijn voor degenen die de moed niet hadden."
Ook de officier van justitie benadrukt in een reactie dat de stem van de slachtoffers is gehoord en dat het recht heeft gezegevierd. De advocaat van R. Kelly zegt dat de artiest teleurgesteld is over het vonnis:
R. Kelly, bekend van hits als The world's greatest en I believe I can fly, wordt al sinds de jaren 90 beschuldigd van het seksueel misbruiken van vooral jonge vrouwen en meisjes, maar tot een veroordeling kwam het eerder nooit.
De aanklachten kwamen een paar jaar geleden onder een vergrootglas te liggen. In 2017 ontstond de beweging #MuteRKelly en verwijderde Spotify zijn muziek uit de samengestelde lijsten. Twee jaar later zwengelde de zesdelige documentaireserie Surviving R. Kelly de discussie over de omstreden artiest opnieuw aan.
Vrouwen die in de documentaire aan het woord komen, zijn verheugd over het vonnis van de rechtbank in New York. Kitti Jones, die van 2011 tot 2013 een relatie had met de zanger en zegt door hem te zijn gemanipuleerd en gedwongen tot seks, spreekt tegen The Daily Beast van gerechtigheid. "Ik kan niet zeggen dat ik het hiermee kan afsluiten, want uiteindelijk krijgen we de tijd niet terug. Maar dit is een kleine overwinning."
Ook een van de producenten van de documentaire is blij met het vonnis:
Volgens The New York Times is de zaak tegen R. Kelly de eerste in het "MeToo-tijdperk" met vooral zwarte vrouwen als slachtoffer. "Omdat spraakmakende zaken als die van Hollywood-producent Harvey Weinstein draaiden om de beschuldigingen van witte vrouwen, voelden zwarte vrouwen zich vaak buitengesloten", schrijft de krant.
Persbureau AP zegt dat het vonnis tegen R. Kelly kan worden beschouwd als "langverwachte gerechtigheid" voor zwarte vrouwen. Zijn slachtoffers zijn jarenlang niet serieus genomen, schrijft het persbureau.
AP voert in dit verband muziekjournalist Jim DeRogatis op, die R. Kelly al in 2000 in verband bracht met seksueel misbruik. In de jaren daarna interviewde hij tientallen vrouwen die zeiden slachtoffer van hem te zijn. "Het eerste dat hij van hen hoorde, was: 'Wie zal ons geloven? We zijn zwarte meisjes.'"
Op Twitter zegt DeRogatis vandaag dat het nieuws over R. Kelly hem tot tranen heeft geroerd:
Niet iedereen is echter blij met het vonnis. "We geven niet op", riepen fans die zich na de uitspraak bij de rechtbank hadden verzameld. "Free Robert Sylvester Kelly." Andere fans laten via sociale media weten dat ze blijven geloven in de onschuld van de zanger, onder vermelding van de hashtag #FreeRKelly.
In een park bij de rechtbank in New York draaide een groep fans in reactie op de uitspraak het nummer Shut up van R. Kelly:
Zelf noemt R. Kelly het vonnis teleurstellend. In een bericht op Facebook bedankt hij zijn fans voor hun steun. "Ik zal mijn onschuld blijven bewijzen en voor mijn vrijheid blijven vechten."
De straf van de artiest wordt op 4 mei 2022 bekend. Naast de zaak in New York lopen er ook een federale zaak tegen hem en twee zaken in de staten Illinois en Minnesota.