Blokker-topman Witteveen ANP

Michiel Witteveen stopt op 1 februari als topman van de Mirage Retail Group, het bedrijf achter onder meer Blokker, Intertoys en Big Bazar. De NRC en De Telegraaf schrijven daar vanmorgen over.

Hij blijft wel betrokken bij het bedrijf. "Ik word president commissaris, en ik blijf meerderheidsaandeelhouder", zegt hij vanmorgen in het Radio 1 Journaal.

Dirk-Jan Stoppelenburg, de huidige president commissaris en eerder topman bij kledingbedrijf Scotch & Soda, volgt Witteveen op. Daarmee Witteveen wisselt feitelijk met Stoppelenburg van rol. Samen gaan ze de beursgang voorbereiden die in de maak is, vertelt Witteveen.

Geen familiebedrijf

Die beursgang moet ergens volgend jaar gaan plaatsvinden, en is al langer een ambitie van Witteveen. "Voor de continuïteit van een onderneming is het goed om een grote variëteit aan aandeelhouders te hebben", zegt Witteveen.

"Een familiebedrijf is mooi, totdat de pater familias een keer omvalt. Dan wordt het een probleem en daar wil ik dit bedrijf niet mee opzadelen. Er werken wel 10.000 man", zegt hij in het Radio 1 Journaal.

Schulden afgelost

Het bedrijf staat er volgens hem goed voor. Tegen NRC zegt hij dat het eigen vermogen nu 183 miljoen euro is. Toen hij begon zou dat min 340 miljoen zijn. Er is geen schuld, en een goede kaspositie, zegt hij tegen de krant.

Volgens Witteveen (67) is de wissel logisch. Bij Blokker heeft nu elke keten een eigen bestuurder en het bedrijf is volgens hem "in rustiger vaarwater" gekomen. Dat vraagt volgens hem een andere manier van besturen.

"Dirk-Jan kan dat veel beter dan ik", zegt hij tegen NRC. "Ik ben een ongeduldige ondernemer. Maar in de tijd dat het heel erg stormde, was dat ook nodig."

STER reclame