Rook en as boven de vulkaan op La Palma AFP

De wolk van de vulkaanuitbarsting op La Palma die over Nederland trekt, levert geen risico's op voor de volksgezondheid. Het RIVM meldde vrijdag dat het alert zou zijn op gezondheidsrisico's omdat in de wolk die richting Noordwest-Europa dreef een verhoogde concentratie zwaveldioxide zat.

Dat klopt, zoals ook te zien op de website windy.com van vandaag. Het ziet er alarmerend uit, maar deze site geeft de hoeveelheid zwaveldioxide in de atmosfeer weer en niet die aan de grond. De waardes die aan de grond worden gemeten zijn voor Nederland en ook voor andere Europese landen verwaarloosbaar klein, zegt Joost Wesseling van het RIVM. Vandaar ook dat er op het Nederlandse luchtmeetnet niets van het overtrekken van de wolk te zien is.

De vulkaan Cumbre Vieja barstte vorige week zondag uit. Die eruptie heeft onder meer enorme, verwoestende lavastromen veroorzaakt. Ook kwam er veel zwaveldioxide vrij.

Gisteren kwam een nieuwe lavastroom op gang EPA

Gisteren kwam er een nieuwe lavastroom op gang. De lucht boven het westelijke deel van het Canarische eiland werd verduisterd met een dikke rookwolk. Het vliegveld werd tijdelijk afgesloten.

STER reclame